На зла круша – зъл прът /Нова победа срещу правоизнудвачите и Youtube

2
344
Добави коментар
gabo
gabo

Преди 4 годни, и по-точно на  19.04.2014 г. с цел да илюстрирам как да се ползвали едно време старите телевизори, а да стане лек майтап, качих във Youtybe и споделих във собственият си Форум за стара електроника „Сандъците„, едноминутно откъсче от Българският игрален филм „Два диоптъра далекогледство“ (на режисьора Петър Б. Василев, по сценарий на Братя Мормареви, излъчен на  20 февруари 1976 г. по БНТ)

Забавното беше в него репликата на Георги Парцалев – „На телевизора кутия ще викаш, я си дай бележкика“

Качвайки тогава откъса го бях направил с права, да е видим само от тези, които имат връзката, но кой дявол ме накара преди 2 седмици (4 години точно след като съм го качил) видим от всички – не знам.

Факт е обаче, че правейки го видим от всички на 13.04.2018 г., тутакси след седмица, на 19.04.2018 г. получавам следното „Писмо на щастието“ от Youtube.com

Демек, с тоя откъс съм нарушил правата на някаква си фирма [Merlin] KVZ Digital, дето нито съм я чувал, нито съм я виждал, а още по-малко пък съм искал да и крада нещо.

Да, ама въпросната фирма претендира и ме топи на другарите от Тубата?!?! А сега де!!!

Поразрових се аз из Интернетя и що да видя, те тез господа-другари обичали така да правят не само с мен, ами и с много други хорица. Обаче !!! Youtube любезно ми предоставили правото на избор – мълча си, и те махат клипа, а аз обещавам повече така да не правя или да натисна бутончето Подаване на оспорване  

Културно и вежливо обясних на хорицата, че няма като как този цитат от филма да нарушава каквито и права, дори да ги притежава въпросната фирма, че филма е публично излъчен и че съм в правото си да го ползвам като цитат.

Гугъл приеха сигнала и ме информираха, че жалбоподателите имат 1 месец да мислят:

 

Тез обаче не мислиха дълго, на 19 им пращам, че не съм съгласен, след 5 дни получавам отговор от Youtube

Бреййй, викам си, ами сега – от сайта почват да ме плашат, че не е хубаво така да крада от хорицата и че „Ако сте съгласни с тези условия, не е нужно да правите каквото и да било“.

Обаче – пак гледам, че има бутонче Подаване на оспорване, а след като някой си е направил труда да го сложи, аз кой съм, да омаловажавам чуждият труд? Щракнах и въпреки предупреждението, че ако продължавам да оспорвам, може да се наложи да ми блокират акаунта, реших  да приема риска. Този път обаче реших да им покажа, че грешните хора са попаднали на грешния човек.

Ударих една чаша огнена вода за кураж, наплюнчих химическият молив и изпратих следното възражение:

Според действащият в Република БЪЛГАРИЯ, ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА, чл. 24, ал.2. използването на цитати от вече разгласени произведения на други лица при критика или обзор при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно; цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта; Във използваният от мен ЦИТАТ с продължение 1:28 на филма „Два диоптъра далекогледство“ излъчен публично на 20 февруари 1976 г. по Българската Национална Телевизия, същият заснет от БЪЛГАРСКА КИНЕМАТОГРАФИЯ, Студия за игрални филми Творчески колектив „СРЕДЕЦ“, споделен за ПУБЛИЧНО използване по НАЦИОНАЛАНАТА И ЕДИНСТВЕНА през 1976 г. Българска Национална Телевизия. Творчески колектив „Средец’, не се явява част от закупенатата от Ню Бояна Филм Студиос, бивша държавна Бояна студио. НО, дори при това положение, прилагайки ДЕЙСТВАЩОТО в Република България Законодателство, имам право да цитирам горепосоченият филм за целите на организацията която представлявам., в цитат, не превишаващ 2 минути. Считам, че е неволна грешка (надявам се) породена от машннната обработка на цифровите материали, за които претендира, че е делегиран ищеца. Заявявам правото си да ЦИТИРАМ всяко едно произведение в разумни граници, както ми позволява закона и ако Youtube се подадде на невалидните внушения на [Merlin] KVZ Digital , да заведа дело в Български Съд, а след това и в съответната Европейска институция, за нарушаване правото ми на използване на информация.

Изпратих го на 25.04.2018 г. и ДНЕС 27.04.2018 г. получих следното ЗАВЕТНО ПИСМО от Youtube.com

Здравейте, Габриел Радев, Добри новини! След преглед на оспорването Ви [Merlin] KVZ Digital реши да оттегли иска си за нарушаване на авторски права за видеоклипа Ви в YouTube. Заглавие на видеоклипа: „Откъс от филма „Два диоптъра далекогледство““ – Екипът на YouTube

Алилуя, пей и се радвай народе, още един народен душманин, предрешен като ‘праводържач’ беше преборен и накаран да подвие опашка!

Та скъпи приятели и читатели, не се предавайте когато разни тарикати Ви заплашват и тормозят, отстоявайте правото си на мнение,правото си на споделяне на информация, правото си да знаете, правото си да спазвате законите, но и другите да го правят!!!!!!

Един добър завършех на седмицата и с радост ще цитирам Ал. Йорданов

‘Днес е хубав ден за българската демокрация! Харесване на това:

Харесвам Зареждане…

Свързани