Третият „Отмъстителите“ с най-касов премиерен уикенд

3
356
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

С 250 млн. в САЩ и 630 млн. долара в световен мащаб „Отмъстителите: Война без край“ подобри рекордите на седмия „Междузвездни войни“ и осмия „Бързи и яростни“

„Марвъл“ (от англ. marvel) значи „чудо“ – и успехът на филмовите екранизации по изданията на „Марвъл комикс“ през последното десетилетие наистина може да се сравни с чудо.

Видео: Филмите на „Марвъл“, преразказани накратко

Шест години по-късно третият общ филм със супергероите – „Отмъстителите: Война без край“ (с бюджет около 300 млн. долара) – донесе 250 млн. долара от първия си уикенд по кината и подобри рекорда на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, който в края на 2015 г. постигна 247,9 млн. долара боксофис.

19-ият филм със супергероите на „Марвъл комикс“ направи и най-мащабен световен дебют с невероятните 630 млн. долара (при това без помощта на пазарите в Китай и Русия, където излиза на екран по-късно през май). Предишният рекордьор по този показател беше миналогодишният „Бързи и яростни 8“ с 541,9 млн. долара.

След оповестяването на финансовите резултати продуцентът на поредицата Кевин Файги, който се занимава с нея вече 10 години, излезе със специално изявление и благодарности към целия екип, хората пред и зад камерите, визионерите, създали тези комиксови сюжети – и, разбира се, публиката. Изминалият уикенд надхвърли и най-смелите ни фантазии.

През май 2012 „Отмъстителите“ събра 207,4 млн. приходи от премиерния уикенд в Северна Америка и за първи път надхвърли 100 млн. долара боксофис през втория си уикенд в кината. Това беше и първият филм на „Марвъл студиос“, чиято маркетингова кампания и дистрибуция бяха поверени на „Дисни“.

Засега той е най-касовото заглавие на „Марвъл“, като е докарал над 1,5 млрд. долара, но последвалите „Железен човек 3“, „Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон“, „Първият отмъстител 3: Войната на героите“ и тазгодишният „Черната пантера“ също се наредиха в списъка на филмите с повече от 1 млрд. долара приходи.

Сега, с помощта на „Отмъстителите: Война без край“, общият приход от киновселената на „Марвъл“ към момента достига 15,5 млрд. долара – и ще продължава да расте, защото на екран се очакват още и още комиксови филми.

У нас за първите три дни от разпространението си „Отмъстителите: Война без край“ е бил гледан от 44 437 зрители и с 515 213 лв. приходи изпреварва „Дедпул“ като най-касовата премиера на филм със супергерои за всички времена.

Освен това третият „Марвъл“ филм на братя Русо, режисирали двете продължения на самостоятелния филм за Капитан Америка „Първият отмъстител“, е най-касовият дебют на 3D филм на българския киноекран през април и най-касовата премиера за 2018 г. (засега).

„Отмъстителите 3“, който е и първият филм, заснет изцяло с IMAX камери, оглави боксофис класациите във всички държави, където се прожектира, и регистрира най-касовия световен IMAX дебют.

В Холивуд коментират успеха като феноменален. Навремето „Марвъл студиос“, които тази година отбелязват четвърт век от основаването си, се принуждават да продадат правата за X-Men на „Туентиът сенчъри фокс“, а Дедпул и Спайдърмен – на „Сони пикчърс“.

Впоследствие студиите се договарят Човека паяк да се завърне в редиците на Отмъстителите, докато „Сони“ се насочват към сродните му персонажи като Венъм, който се чака в кината наесен с Том Харди в заглавната роля.

С очакваното придобиване на „Фокс“ от „Дисни“ за колосалните 52,4 млрд. долара мутантите от X-Men също могат да се присъединят към филмовата вселена на „Марвъл“… 

Сред популярните герои на „Марвъл комикс“, шествали на големия екран, са още Блейд, Daredevil: Дявол на доброто и Електра, Фантастичната четворка, Наказателят, Призрачния ездач.

Когато през 2008 г. „Железният човек“ и римейкът на „Невероятният Хълк“ слагат начало на новата поредица екранизации, персонажи като Тор и Тони Старк се смятат за недотам популярни – но днес са сред емблематичните лица на Отмъстителите по плакатите.