Клониране на животни за храна в ресторанти . Скоро !

2
438
Добави коментар
master
master

Share
Tweet
Share
Share
Email

“Клонирано говеждо стигна до пазара във Великобритания”

Акценти
•В бъдеще туристите биха могли да платят да ядат клонирани животни.

•Спортните туристи биха могли да плащат за лов на клонирани животни през 2070 година.

•Клониране на животни в бъдеще в сафари-зоологически градини за опазване и образование.

  

Каква роля играят животните в един бъдещ туристически свят – през 2070 г.? Разглеждайки месото и рибните деликатеси в менютата на ресторанта, ловът за спортни и развлекателни цели и наличието на сафарита и зоологическите градини имат общи аспекти, животните са от основно значение за тяхното съществуване и туристите са ключови потребители. Важно е, че тези забавления, социални активности и спокойни преследвания имат своите родословие от предци, които са предшествували модерното общество. Хората отдавна са свързани с ядене на месо, ловни животни и държане на животни под някаква форма на плен за отдих и образование. Относно тази статия се изследва клонирането на животни и как тя би могла да подкрепи разширяването и съществуването на тези туристически дейности в бъдеще, като се съсредоточи върху 2070 година. В статията се прилага подхода за планиране на сценарии като негов методологичен подход към изследванията. Изследването допринася за иновативни и оригинални концепции за бъдещия туристически пейзаж. Чрез строг анализ и дискусии в областта на клонирането на животни и връзката му с туризма и туристите в потенциални бъдещи условия, е представена пропаст в бъдещия пазар. Този изследователски доклад представя три сценария, в които клонирането може да подпомогне бъдещите туристически пазари. Хранителен туризъм 2070: перспектива на японския ресторант, спортен лов и туризъм 2070: Определени ловни резервати в Южна Африка; и Safari-zoo туризъм 2070: В дивата природа, клониране за образование и консервация в САЩ. Документът предлага интересни изследвания за областта на фючърсите и туризма, като предлага на учените и индустрията нови концепции за обсъждане.

Днес техниките на клониране са по-често ограничени в лабораторни условия с някои търговски примери за клонирани животни. Според Бърджис (2017 г.) една двойка от Обединеното кралство е изразходвала £ 67,000 за клониране на мъртвото им куче. Те изпратиха ДНК на фирма в Южна Корея и веднъж клонирани, кученцата бяха изпратени в Обединеното кралство. “Виаген” твърди, че е клонирала добитък от крави, прасета, овце и кози – включително домашни любимци. Той също така претендира да клонира коне, очевидно клонинг клечки за създаване на отлични състезателни коне, позволяващи “развъдчиците да използват по-добре своите най-изключителни животни”. В разговор с WIRED американската фирма заяви, че работи 15 години, когато “клонира хиляди животни”, използвайки SCNT процеса, а домашните любимци, които произвежда са “нормални здрави кученца и котенца”. Viagen заяви: “Процесът на клониране на домашен любимец от началото до края може да отнеме 8-12 месеца. Това се дължи на времето, необходимо за създаване на ембриона, на 60-62 дни, когато кучето или котката изпитват нормална бременност, грижи за кученцата и котените, преди да бъдат дадени на собственика на домашния любимец. “Друг пример е държавата в Юта Които клонират кравите и академичната институция твърдят, че “клонирането е отличен начин да се помогне на застрашените видове, да се насърчи резистентността към болести или дори да се увеличи производството на мляко” (Burgess, 2017).

В следващия раздел са представени три разказа, които илюстрират сценарии, в които животните могат да бъдат клонирани в бъдеще за туристически цели. Карл Шрьодер автор на романа, идентичен марш, обяснява мотивите зад автори проучват бъдещето и времевата рамка, в която те пишат, следните коментари са отражения на Шрьодер отношение измислен бъдещ времеви диапазон, между 30-80 години в бъдещето, към който много автори често изглежда привлечени към: “Във всеки случай това е фокус проблем: да изглеждаш твърде близо до сега е да се отвориш за без значение, преди да бъдеш дори публикуван; да се фокусирате твърде далеч е да дадете на вашите читатели нищо, за което да се грижите. Има едно сладко място между тридесет и осемдесет години в бъдеще, че много писатели гравитират на “Карл Шрьодер (в Мишра, 2014 г.). Разсъжденията от 2070 г. като времеви период се основават на преценки, свързани с упадъка на видовете и потенциалната промяна в околната среда, както е посочено по-горе в раздел 3. През следващите 45 години, и оправдано в дискусиите, нашата планета може да стане свидетел на изчерпване на броя на видовете. Потенциалните предизвикателства, пред които са изправени човечеството, са значително нарастващи, като изтощаването на природни среди и екосистеми. По този начин се твърди, че няма да се подкрепят уязвимите екосистеми и че изменението на климата ще доведе до по-големи площи на земя, които ще станат обитаеми както за хората, така и за животните и развитието на технологиите ще доведе до по-големи възможности при клонирането на животни. Таблица 3 представя три кратки сценария (разкази), за да подчертае как туризмът и клонирането на животни могат да съществуват през 2070 г.

#1
Промяната и унищожаването на хабитатите доведоха до уточняване на изчезването и много други на ръба на изчезването. Много от тези вече изчезнали животни отдавна бяха част от човешката хранителна верига. Япония 2070 предлага най-доброто в деликатесите за клониране на животни. Тук туристите имат възможност да се насладят на смес от фини храни, повечето от които са изчезнали в дивата природа в продължение на десетилетия. Туристите могат да се отдадат на смес от меса и риба, които отдавна са недостъпни за мнозинството от обществото. Ресторантите предлагат клонирани деликатеси за клиентите; което е незабравимо вкусно. От потребителите се изисква предварително ред (няколко месеца предварително) редки животни от миналото. Продуктите не са евтини, особено животните, които предлагат медицински преимущества, а ресторантите се посещават от по-богатата клиентела. Опитът е наистина уникален за нашето време. Една услуга, която се разраства в резултат на потребителското търсене на “кухня от миналото” и на напредъка в технологията на клониране и на наличния генетичен материал за изчезнали и застрашени животни (минало и настояще), съхранявани в известни като замразени зоопаркове.

#2
През последните десетилетия обществото се е разочаровало от действието на лов на спортове, тъй като животинското население е намаляло в световен мащаб. С увеличаването на броя на животните, изчезнали в дивата природа, правителствата в крайна сметка се сринаха на бракониерство и спортен лов. Глобалното съзнание за благосъстоянието на животните гарантира, че ловът на спорта продължава да бъде дейност за малко малцинство. Независимо от това, спортният лов като туристическа индустрия продължава, до голяма степен с нейните исторически корени и търсенето. През 2070 г. спортът е по-скрит и отстранен от широката общественост. Потребителите на тази спортна дейност продължават да търсят “тръпката от лова”. Специалистите ловци са ентусиазирани да се изпробват срещу хищнически животни, подобни на обществата от миналото. Но с намаляващия брой диви видове стана по-трудно да се намерят такива предизвикателства. Въпреки това, с нарастването на времето, компаниите признават възможността за клониране като средство за задоволяване на тези желания за лов на туристи. Частните природни резервати се отварят на различни места по света, в които клонираните животни се внасят отново в естествени местообитания и след това се предоставят за лов – но на висока цена. Богатите ловци на спортен туризъм плащат големи средства на компаниите да клонират и да растат хищни животни за своите ловни желания. И като техните предци, им се предлага възможност за живот, за да ловуват животни от минали епохи.

#3
С намаляващия брой диви дивеч в нашата природна среда, сафари и дивечовъдни паркове започнаха да клонират животни като опит да спасят видовете от изчезване. Човечеството се чувства отговорно за унищожаването на животинските местообитания, което има огромни последици за запазването и оцеляването на видовете, тъй като в естествената среда настъпиха значителни глобални промени. Следователно, с технологичното развитие на клонирането на животни, учените, изследователските центрове, университетите и зоологическите отделения, заедно с държавното финансиране, започнаха да създават пространства, в които животът и видовете биха могли да процъфтяват. Клонираните животни, които постепенно се въвеждат отново в естествените местообитания и с компютърни и проследяващи устройства, се наблюдават 24-7. Веднъж, изчезнали видове ще бъдат видими за посетителите. Очарованието на клонирани животни, адаптирани и взаимодействащи с природната среда, е популярна атракция за туристите. Фокусът е върху опазването и образованието, тъй като туристите са напълно информирани за процеса на клониране и за адаптирането и взаимодействието на животните, които са израснали в естествените местообитания. Примамката на туристите за излагане на “забравени видове от миналото” се разглежда като уникална точка за продажба на сафари-зоопаркове. Възможност веднъж в живота, която също е израз на способностите на хуманитарните науки.

Целия матерял четете на https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016328717302203