Енерголечителите, които не са такива

10
454
Добави коментар

Теодора е била пратена да се „лекува“ в Бразилия, за някакви „енергийни операции“, дето да я избавят от рак, докарал я до безизходица. 

Всички знаем как свършва историята с „лечението“, проведено на съгражданката ни от прехваления Жоао Тейшейра де Фария, наричан от хората Жоао де Деус (Жоао Божи). 

Знаем и коя е жената, която най-безсърдечно е изпратила Теодора в Бразилия при „Божия“ човек Жоао.  В момента властите ни я проверяват. Малко като след дъжд качулка, но все пак е по-добре късно, отколкото никога. Иначе можеше и други хора да дадат едни 3000 лв, за да получат всички видяхме какво. Можеше и да са не само 3000 лв, а доста повече. 

Мое проучване, провокирано от неприятната ситуация, показа, че по разни женски форуми и седянки, е пълно с жени, които се занимават с това да хвалят шарлатани и са слепи и глухи за разумни аргументи. Проблемът е, че и се навиват една друга да идат при шарлатаните, за да бъдат излъгани. Дори видях тема за въпросния Жоао де Деус. Същият, дето уж бил излекувал милиони. Да, видяхме го колко лекува. Теодора се влоши, едва се прибра в родината си и то след хиляди перипетии.

Четох и разкази за хора с тежки заболявания, които иначе класическата родна медицина е била в състояние да излекува, но това не се случило, защото вместо да се лекуват от лекари, те се доверили на т.нар. алтернативно лечение. Това ги убило, въпреки че можело сега да са живи. Само че предпочели кои енерголечители и прочие псевдо-лечители, кои избрали да ходят по църква и по манастир „за здраве“. След всички тези грешни избори, за съжаление следвало само едно- погребение. 

Аз също имам от практиката си случай, когато роднина посъветвал да се спре разумната медицина при открит рак, защото „лечител“ щял да реши проблема. Отново е ставало въпрос за лечимо  от докторите заболяване, защото то било хванато в началото. „Лечителят“ обаче изразходил времето, в което българската медицина е можела да помогне. Крайният резултат е смърт. Как се живее след това с дадена подобна смъртоносна препоръка на човек, на който държиш? 

Да не споменавам колко са неизлечимо болните, които са доубити от същите „алтернативни лечения“. 

Някои си позволяват да пишат- „Болните, те така от отчаяние“. Ами всъщност, не е от отчаяние, а е от предоверяване на жълта преса, фалшиви новини, жълти форуми и клюкарници, направено в труден момент. Нужно е противопоставяне на тези вредни практики.

Трябва да се знае, че много хора са неизлечимо болни, но са избрали да не се предоверяват и не са тръгнали да се връзват на лъжци в очакване да се размаха една вълшебна пръчка и болестта да изчезне, сякаш никога не е била. Нека да се пресече заблудата, че щом човек е тежко болен, значи трябва задължително да хукне по алтернативна „медицина“.

Както предполагам сте прочели, една от целите ми в този блог е, да се разобличават някои заблуждения. Днес е ред на енерготерапевтите, лечителите, екстрасенсите и прочие. Ето как лесно може да се провери кои от тях са мошеници. Способът е световно известен под името „Експеримент на Емили Роса“.

Когато е открила този способ, Емили била още дете. Става дума за нейн училищен проект, който тамошните телевизии показали. После бил признат от учените като ефективен. Лесно е и е евтино. 

Нужен е само огромен картон, който да служи за преграда. Също така бележник и химикал за записване на резултати. На долната част на картона се изрязват дупки, колкото да се пъхнат ръце, но не и да може да се вижда какво се случва с тези ръце. Да се получи нещо такова:

Лечителят си провира ръцете през дупките на картона. Трябва да каже, но без да гледа, кога ръката на изпитващия е поставена над ръката на лечителя, над коя негова ръка е и кога ръката на изпитващия не е над никоя от ръцете на лечителя. Бележникът е за водене на записки, защото това изпитване се прави 10 пъти. Лечителят трябва и 10-те пъти да познае безпогрешно отговорите за ръката / ръцете на изпитващия, ако иска да бъде зачетен за лечител, а не за измамник.

Нека да споделя резултатите от това изпитване, които постигнали 21 много известни в САЩ лечители. Те твърдяли, че могат да лекуват с енергии, но всъщност не можели да ги усетят от 5 см. Представили се по-зле, отколкото би било, ако правят съвсем случайно налучкване (шанс 50:50). 

Ако някой болен иска да ползва енерголечител, екстрасенс или подобно, то нека да му предложи първо изпит, преди да даде хиляди левове (евро, долари и др.). Ако лечителят е честен, няма да има против. Ако е мошеник, тогава ще има против, ще разиграе колко е обиден или вбесен и ще откаже. Ако е глупав мошеник и се съгласи, то ако експериментът е проведен правилно, лъжецът ще бъде разобличен.

От личната ми практика мога да споделя за още един вид мошеничество. Болният е каран да легне с гръб към лечителя, а като му правят „енерголечение“, усеща специфично „боцкане“. Дължи се на уредче, генериращо ток в безвредни количества. Това уредче се крие и лечителят е подготвен за варианта с рязкото обръщане на онзи, когото мами. Не бива да се ползват описанията на други хора за подобни усещания на „енергията“ на лечителя като доказателство за истинност на лечителя. Нека да се приложи проверката на лечителя с експеримента на Емили Роса и тогава да се правят изводите.

Трябва да се стои настрана от лечители, които говорят за множество енергийни тела, които да се настройват, трети очи, погрешно мислене и хранене, извънземни или твърдат как могат да вземат 220 волта от ел. мрежа и да ги предадат на болния (това с 220 волта от ел. мрежата е реална реклама, не си го измислям) и т.н. Такива даже не е необходимо да се изпитват. Правилното е да се мисли критично и директно да се избягват.

Другото, което трябва да се отбележи, са разказите на „излекуваните“. 

Една част от тях са на хора, които никога не са били болни, а са в съучастие с организирана група за измами. Тук е работа на полицията да ги разследва и в интерес на истината, една част биват излавяни и си понасят наказанието по законов ред.

Друга част може да се илюстрират със случай от практиката ми на мъж, който твърдеше, че имал заболяване, което докторите не успели да излекуват. Обаче там някаква селска лечителка се справила. Притиснах го да говори по-подробно. Оказа се, че човекът нито за миг не спирал да си пие по надлежния ред изписаните му от докторите лекарства, което съобщава с огромно нежелание. Той толкова искал свръхестествено лечение, че се самозабравил. Така славата, която трябвало да получат докторите, отишла за лечителката, дето нищо не свършила. Оказа се, че „лекувала“ с уредчето, дето пуска ток, като уж тя имала „енергия“ и от там „боцкало“.

Третата част е най-малобройна. Обхваща хората с подействало плецебо. Напомням, че плецебото не действа при всички и това, че е сработило при един, не гарантира по никакъв начин, че ще сработи и при друг. 

Моята препоръка към читателите на блога е, че официалната медицина е тази, на която можете да се доверите. Ако имате тежко заболяване, дори да е нелечимо, търсете лекарите, а не лечителите. Ако не в България, то в чужбина. Дори положението да е станало страшно. Не се предавайте и не оставяйте мошеници да се гаврят с болката ви! Бъдете силни и дано да имате успех! Не забравяйте, че понякога там, където едни лекари не успяват да се справят, то други лекари с повече опит, са успешни! Търсете такива лекари! Нека да имате успех!

Пожелавам на всички здраве!