И двата нано-спътника МарКО се свързаха със Земята след изстрелването им към Марс!

1
246
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 06 Май 2018

Посещения: 15

6 май 2018 г. 10:40 ч. Първите междупланетни спътници от типа CubeSat са в добро състояние след изстрелването, съобщава уебсайтът на НАСА. И двата спътника са успели да се свържат със Земята. Първият сигнал е получен в 23:15 ч. българско време вчера, а вторият – в 00:58 ч. българско време днес. Инженерите ще направят серия от проверки преди „МарКО“ да продължат своето пътешествие към далечния космос.

Напомням на читателите, че „МарКО“ бяха изстреляни вчера в 14:05 ч. българско време с ракетата „Атлас 5“ на път към Марс. Ако всичко мине наред, през ноември те ще прелетят край Червената планета и ще съберат данни от кацането на спускаемата мисия „ИнСайт“. Това е първият полет на спътници от типа CubeSat в далечния космос. CubeSat спътниците са евтини и са изградени от стандартизирани единици с кубична форма 10 на 10 на 10 сантиметра. В случая двата „МарКО“ са изградени от шест такива единици. 

Самият факт, че ръководството на мисията е успяло да получи сигнал толкова скоро след изстрелването, заслужава похвала. За последен път инженерите са проверили състоянието на спътниците през март, докато са ги подготвяли за полет. Съответно след освобождаването им в космоса спътниците е трябвало да извършат много неща напълно самостоятелно, без помощ от Земята – да разгърнат слънчевите си батерии, да се стабилизират, ориентират към Слънцето и да включат радиопредавателите си. 

На снимката: двата спътника „МарКО“ A и B наблюдават кацането на „ИнСайт“ на Марс през есента тази година. Image credit : NASA/JPL-Caltech