На днешния ден се навършват 50 години от катапултирането на Нийл Армстронг от тренировъчния модул за лунно кацане

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 06 Май 2018

Посещения: 19

6 май 2018 г. 20:20 ч. На 6-ти май 1968 година Нийл Армстронг се качва на тренировъчния летателен апарат, който се е използвал от астронавтите на „Аполо“ за усъвършенстване на техните умения по управлението на лунните модули. В рамките на тренировъчния полет на Армстронг настъпва теч от двигателните системи на апарата. Апаратът се насочва опасно към Земята и се разбива. Самият Армстронг се разминава на косъм от смъртта, но в последните мигове успява да катапултира.

Нийл Армстронг се връща в офиса си на същия ден. По-късно той се срещнал с колегата си Алан Бийн, който го разпитал дали е вярно това, което му се е случило. Когато Армстронг отговорил положително, Бийн реагирал ето така: „Не мога да се сетя за друг човек, камо ли друг астронавт, който би се върнал веднага на работа след като е катапултирал части от секундата преди да бъде убит“.

Именно характерът и хладнокръвието на Нийл Армстронг в тази ситуация, съчетани с големия му опит в космическите мисии, го правят идеален кандидат за първия човек, който да стъпи на Луната малко повече от година по-късно. 

На снимката: тренировъчният модул, който се използвал от астронавтите от „Аполо“, за да усъвършенстват уменията си по кацане на Луната. Photo credit : NASA