„Киномания“ по време на криза

12
Добави коментар
Az-media.
Az-media.

Икономическата криза няма да попречи българският зрител да се наслади на 23-тата Киномания, съобщи на пресконференция директорът на НДК Христо Друмев. В компанията на Хермина Азарян и Владимир Трифонов, организатори на кинофестивала, г-н Друмев обяви официалната програма за тази година, която стартира на 13 ноември и ще продължи до 3 декември 2009г.

Най-новият филм на Карлос Саура – „Аз, Дон Жуан“ ще открие 23-то поредно издание на фестивала. Двайсет филма, произведени през 2009 г., пристигат специално за престижния форум, съобщиха организаторите. Осем са късометражните ленти, 78 – пълнометражните, а девет са заглавията с музикален акцент, които киноманите ще могат да гледат в зала 1 и „Люмиер“ на НДК, в Дома на киното, „Одеон“ и Европа синема.

Специален акцент в тазгодишната програма на Киномания са детските филми. За малките киномани и за техните родители, организаторите са подготвили няколко интересни заглавия, сред които са приключенският филм „Приказки за слончета“, анимацията „Брендан и тайната на Келс“, както и мюзикълът „Магьосникът от Оз“, с участието на Майкъл Джексън.

Билетите за феста ще са по 10 и 8 лв., и с намаление за ученици, студенти и пенсионери – по 6 лв. Ще се продават от 30 октомври в билетния център на НДК, а за зала 1 – от 21 октомври, съобщиха организаторите.
Специални цени ще има за детските филми, които за първи път са в програмата на кинопанорамата – през двата уикенда в нейните рамки – 14-15 и 21-22 ноември. Билетите са по 6 лв. за възрастните и по 4 лв. за децата. По споразумение с Министерството на образованието, младежта и науката ще има и групови посещения на ученици с билети от 2 лв.,съобщи Христо Друмев.

За любителите на документалното кино, организаторите ще предложат хитовия в момента филм на Майкъл Мур – „Капитализъм: една любовна история“. За него се очаква да бъде сред номинираните ленти на „Оскар“-ите през 2010г.

Българското кино ще бъде представено от „Раци“ на Иван Черкелов, „Ловен парк“ на Любомир Младенов и „Лунно езеро“ на Иван Станев. С отделни програми от по няколко заглавия участват азиатското кино, американското независимо кино, британското, германското, испанското, италианското и руското кино.

Сред най-любопитните филми в програмата на Киномания са „Почит към Рим“, сниман от Франко Дзефирели с Моника Белучи и Андреа Бочели като Тоска и Марио Каварадоси от операта на Пучини, и най-новият шедьовър на Джеймс Айвъри „Градът – крайна цел“ с Антъни Хопкинс.
С голям интерес се очаква и „Ню Йорк, обичам те!“ на режисьорите Фатих Акин, Иван Атал, Шехар Капур, Мира Наир и Натали Портман. Той събира в себе си няколко отделни любовни истории, които се случват в Ню Йорк.

В програмата ще бъде показан и най-новият филм на Стивън Содърбърг „Игра на гаджета“, както и любовната драма с Кийра Найтли и Сиена Милър „На ръба на любовта“. За почитателите на ирландското кино също е помислено и те ще бъдат изненадани от ганстерската комедия „Преследвани“ с участието на Килиън Мърфи и добре познатият от филма „В Брюж'“ – Брендън Глийсън.

Един от безспорните хитове, очакван от ценителите на киното, а и  на словото у нас, е първата екранизация по роман на Паулу Коелю „Вероника решава да умре“ с участието на Сара Мишел Гелар.

Изненада към Силви Вартан, която след броени дни ще гостува у нас, е жестът на организаторите на Киномания да покажат в програмата на фестивала комедията „Търсете идола“ на Мишел Боарон с участието на Шарл Азнавур, Силви Вартан, Джони Холидей, Еди Мичел, Милен Демонжо и много други звезди на френската музика.