Откриваме през юни първата инсталация на електрически колела в София

1
210
Добави коментар

Марияна Хамънова е основател и съпредседател на фондация „Клийнтех България“ – първата мрежа за чисти технологии в България. От 2016 г. ръководи първата Акселераторска програма за стартиращи фирми и иновации с сферата на климатичните промени, предоставяйки менторство и финансова подкрепа на фирмите в началните етапи на развитие. С нея си говорим за бъдещето на развитието на стартъп екосистемата у нас, бъдещето на кръговата икономика, зелените проекти и добрите идеи.

– „Клийнтех България” е партньор на двете най-големите общности за иновации в сферата на климата и енергиите в ЕС – Climate-KIC и InnoEnergy към Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Какво означава това за България и какви са възможностите, които това партньорство предоставя на българите?

– Партньорството на Клийнтех България с Climate-KIC и InnoEnergy стартира още през 2014 г., като постепенно се разви и в момента представлява сериозен фактор в сферата на иновации за климата и енергиите в България. Само за последната една година проведохме над 10 инициативи за предприемачи, включили сме бизнеса и индустрията във всяка една от тях, активно взаимодействаме с публичните институции, университетите и научните организации. Резултатите са видни – над 150 стартиращи предприятия, които само за 1 година преминават през различни фази на оценка, 24 старт-ъпа част от Акселераторската ни програма получиха финансиране до 35 000 евро на фирма. Вече имаме и няколко договора за финансиране и на по-големи суми, достигащи 150 000 евро.

Като част от дейностите, които планираме тази година, се нареждат четири основни събития, насочени към стартиращите компании.

PowerUp! – най-големият конкурс за стартиращи компании от Централна и Източна Европа. Заповядайте на 11-ти май в Генератор (сградата на бившия завод Витоша), да се запознаете с финалистите в състезанието и да разберете кой от тях ще представлява България на международния финал в Прага.

До 4 май предприемачи с „зелени“ бизнес решения могат да кандидатстват и за световния конкурс ClimateLaunchpad, като все още обученията в този формат предстоят и са отворени за всички, с иновативни идеи за справяне с климатичните промени. 

За първа година сега въведохме и програма Pioneers into practice за България. В нея се включват професионалисти, които искат да научат и практикуват механизми за устойчиво бизнес развитие и системни иновации могат да го направят посредством стажове в чужбина за период от 4 до 6 седмица през септември и октомври. Професионалисти от други страни пък могат да направят същото тук, като тази година Столична община, община Смолян, Софийски университет, ВУЗФ, ИКЕА България и Загорка участват в програмата, така че очакваме доста силни кандидатури. Стартирахме и третото издание на акселераторската ни програма за ускорено бизнес развитие към Climate-KIC, където тази година ще подпомогнем иновативни бизнес решения с грант до 45 000 евро.

Един от мащабните проекти върху, които работим в момента е и „Sofia Urban Challenge“, което е и първата инсталация на електрически колела за публично ползване в столицата. През месец юни софиянци и гости на столицата ще имат възможността да се възползват от услугата, като целта на проекта е по-малко коли на Витоша и по-здравословен живот и чист въздух за София. Стоянката на колелата ще е позиционирана пред Националния Исторически музей.

– Срокът за кандидатстване за участие в Climate-KIC Accelerator Bulgaria приключи. Какви са интересните идеи и решения, които получихте тази година?

– В тазгодишното издание на Climate-KIC Accelerator се включиха редица иновативни проекти, които впечатлиха и затрудниха журито. Сред тях има фирми, които миналата година преминаха фаза 2 на акселератора и сега са вече готови за последния рунд, а именно „подготовка за излизане на пазар и инвестиции“. Решенията са от много различни сектори – енергии, управление на отпадъци, транспорт, нови био-разградими материали за индустрията и тн. Както вече споменах, успоредно с акселератора, се провежда и най-голямото състезание за стартъпи в сферата на чистата енергия – PowerUp! на EIT InnoEnergy. Миналата година фирмата Twin Ray спечели регионалния ни финал с проект за самолети, задвижвани от соларна енергия, и се класира за големия финал в Будапеща. Тази година имаме доста силни екипи, но само един ще грабне възможността да се състезава на Големия финал за награден фонд от 30 000 евро и достъп до акселераторската програма на InnoEnergy  с възможност инвестиции до 150 000 евро. На 11-ти май ще разберем и кой е финалистът.

– Темата за кръговата икономика е важна за „Клийнтех България” и компанията ви работи усилено в налагане и развитието ѝ. Какви са последните ви проекти в тази посока?

– Тази година работим по няколко проекта в сферата на кръговата икономика. Един от проектите, в които „Клийнтех“ участва „Градовете в кръговата икономика“. В този проект участват едни от най-влиятелните организации, които вече имат големи успехи при интегриране на кръговата икономика на различни нива, даже можем да говорим за тях като пионерите в темата, като например Фондация „Елън МакАртър“, C40, община Малмьо и община Копенхаген. Проектът е насочен към изграждане и въвеждане на устойчиви модели за преминаването към кръгова икономика на ниво община или регион. Ще засегнем много аспекти на планиране, финансиране и управление на подобни проекти, както на общинско ниво, така и като държавна политика и стратегия.

Най- мащабното събитие за нас е форумът, които „Клийнтех България“ организира  на 18-ти май в НДК – „Кръгова икономика и чисти технологии“. Форумът се организира под патронажа на Министерство на околната среда и водите и е част от официалната програма на българското председателство на ЕС. В началото ще се очертае институционалната рамка – регулации, директиви, политики в областта, след което най-добрите бизнес практики ще бъдат представени и ще завърши с „Иновационен диалог“, с участието на най-значимите иновационни лидери в ЕС – шестте Общности на знанието и иновациите на Европейския институт за иновации и технологии (ЕИТ). Събитието ще бъде фокусирано върху възможностите за инвестиции и бизнес партньорства за създаване и развитие на технологии с благоприятен ефект върху околната среда. Участниците ще могат да се включат в специализирани панели и интерактивни дискусии.

– „Клийнтех България“ преди дни беше избрана да влезе в Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Какви ще са вашите приоритети в организацията?

– Точно така, на 11 април 2018г. г-н Любомир Пейновски като представляващ съдружник в Клийнтех България беше избран за член на УС на КРИБ.  Това е най-голямата и авторитетна организация на българския бизнес. Изборът на Клийнтех България като част от УС дава ясното послание, че бизнесът се интересува от иновации и нови технологии и осъзнава нуждата да се насочват все повече инвестиции в тази посока. Водещи български компании са световни лидери в сферата, в която работят и могат да служат за пример, както на национално, така и международно ниво. Искаме да даваме повече гласност на това и да покажем, че в България се реализират не по-малко иновативни проекти отколкото в страните от Централна и Западна Европа.

– В интервю за списание „Икономика” от края на 2017 г. мажоритарният собственик на компанията Любомир Пейновски заяви, че планира да разгърне портфолиото от услуги в подкрепа на бизнеса и да предостави все повече гъвкави механизми за финансиране, достъп до нови пазари и инвестиции. Кандидатствахте за нови финансови инструменти. Какви ще бъдат новите услуги?

– В момента кандидатстваме за управление на два фонда към обявена от Фонд на Фондовете процедура за фирми на етап ускорение и начален етап. Минахме 2 етапа на подаване на оферти и преговори. Сега предстои подготовка на финална оферта. Вярваме, че можем да създадем устойчив модел, чрез който все повече стартиращи предприятия да получават достъп до финансиране и да се развиват на глобално ниво.

– От февруари 2018 г. в сътрудничество с Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) стартирахте първата в България магистратура „Кръгова икономика и устойчив мениджмънт – иновации, предприемачество и чисти технологии“. Има ли интерес към нея и необходими ли са специалисти в областта?

– Необходимостта от иновативни решения в сферата на чистата енергия нараства с всеки изминал ден, а с нея се увеличава и нуждата от качествени кадри. Ние от „Клийнтех“ вярваме, че качественото образование, достъпът до специалисти в областта и осигуряването на възможности за развитие на уменията и знанията на студентите е ключово за тяхното професионално израстване и усъвършенстване. Магистърската програма е насочена към професионалисти с опит и цели да ги снабди с нужния практически инструментариум и опит да прилагат на практика модели на кръгова икономика в своите бизнес процеси. Магистърската програма събуди изключителен интерес в лицето на българските компании, които искат да развият своята устойчива политика и бизнес практики. Те знаят, че линейните икономически практики са не само остарели, но пагубни, както за света, в който живеем, така и за бизнеса и икономическото развитие на държавите. Въвеждането на модели на кръгова икономика е устойчивият път към една модерна и устойчива икономика.