Днешната операция по издирването на Боян Петров не даде резултат

1
168
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днешната операция по издирването на Боян Петров не даде резултат. Това съобщи съпругата му Радослава Ненова в ефира на БНР. Трима шерпи достигнаха Лагер 1 под върха Шиша Пангма, но не открили и следа от изследователя. Акцията за деня приключи. Действията по издирването на изчезналия алпинист ще продължи утре.

Припомняме Ви, че Петров е в неизвестност от 3 май, когато времето рязко се е влошило и другите момчета от експедицията на българския изследовател слезли в базовия лагер. Той обаче останал в планината. На следващия ден открили палатката и спалния му чувал, но от него нямало и следа.

В ефира на Националното радио алпинистът Петър Атанасов коментира, че няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха. 

”Има вероятност да се е върнал в Лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на Лагер 2 и Лагер 1”, допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си. Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини.

”От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно”, допълни Атанасов.

Връх Шиша Пангма е най-ниският и един от най-малко изкачваните осемхилядници. Той се намира в Тибет, на границата с Непал. Височината му е 8 013 м. Въпреки сравнително “ниската” си височина, той се смята за един от най-опасните. В исторически план човекът го е покорил най-късно – едва през 1964 година. В опита си да го изкачат са загинали 21 алпинисти.

Експедицията на Боян Петров в Хималаите стартира на 10-и април. Планът му бе да покори Шиша Пангма, след което да се качи и на “върха на света” – Еверест.