Най-впечатляващите арт инсталации, колаборации и проекти

1
156
Добави коментар

Публикувано на 04.05.2018 |
Обновено на 08.05.2018 |

Седмица на дизайна в Милано 2018: Най-впечатляващите арт инсталации, колаборации и проекти

        През изминалата година фирмата за текстил KVADRAT, в партньорство с REALLY, представи един нов материал за изработка на мебели – Solid Textile Board (STB) – направен от рециклиран памук и вълнен текстил. Тази година те работиха със седем известни архитекти и дизайнери (сред които Jo Nagasaka, Jonathan Olivares и Raw-Edges), за да покажат неограничените си възможности. Талантливите фирми излязоха с широка гама от приложения – от цветни столове до извити интериорни разделители за стаи.

 

 

​   

Dozie Kanu за KALEIDOSCOPE x RIMOWA

Изгряващата дизайнерска звезда Dozie Kanu е известен с използването на индустриални материали като пластмасови душ-завеси, изолация от пяна или пластмасови колела и вгражането им във функционални дизайнерски аксесоари. Младият дизайнер преобрази още един универсален предмет за тазгодишната дизайнерска седмица: куфарчето Rimowa. Творческото студио KALEIDOSCOPE и немската марка RIMOWA, специализирана в производството на аксесоари за багаж, създадоха иновативно оборудване и мебели, използвайки популярните си продукти. Kanu умело раздели структурата на куфарчето до неговите метални компоненти и го преобрази в табуретки, столове и саксии, всички елегантно аранжирани в Spazio Maiocchi.

  

Bottega Veneta

Представянето на италианската фирма Bottega Venetа беше впечатляващо. Колекцията „Home“ беше аранжирана с цветя и подбрана селекция от книги. Италианската компания дебютира с най-новите си мебели, прибори за хранене и осветление в специален магазин за дома, с разкошен интериор, със стенописи. Избрани бяха меки нюанси, а мраморните скулптури допълнително подчертаваха луксозната атмосферата. Акцентът беше маса за хранене с плот от естествен камък травертин, допълнена с въртяща повърхност (Lazy Susan) и комплект от розови велурени кресла завършващи с ресни.

  

 

Loewe

Креативният дизайнер Jonathan Anderson не престава да търси нови таланти и самородни майстори. За последната му изложба в Милано, творческият директор зад испанската модна марка Loewe привлече текстилни гении от цялото земно кълбо, за да създаде одеяла, гоблени и ексцентрични чанти, използвайки традиционни и експериментални методи. Техниките варират от ръчна индийска бродерия и африкански пачуърк до японска ръчно рисувана коприна. Приходите от продажбата на всички продукти ще бъдат дарени на благотворителни организации, насърчаващи глобалните занаяти.

  

 

Hermès

Когато става въпрос за сценография, Хермес никога не ни разочарова. Тазгодишната концепция за дизайнерската седмица в Милано беше дело на Charlotte Macaux Perelman, заместник-художествен ръководител на френската луксозна марка. Kомпаниятa представи своите мебели и аксесоари в ослепителна цветна среда в Музея della Permanente. За да придаде усещане за интимност на новата колекция от мебели, прибори за маса и текстилни изделия, дизайнерката създаде малки подобни на пещери структури в музея, облицовани с 150 000 цветни керамични плочки, внесени от Мароко. За инсталиране на всички елементи, на компанията отне време цели три седмици, а резултатът е впечатляващ.

   

 

JJ Martin x Kartell

Любимият американски дизайнер в Милано JJ Martin имаше натоварена година. Не само, че нейната култова марка „La Double J“ добави към колекцията си „Домове“ нови прибори от порцелан, кафе и чаши от стъкло Мурано (сътрудничество със Salviati) тя също така стартира сътрудничество с италианския бранд Kartell. За цветното партньорство, Martin приложи своите отличителни цветни щампи (повечето, от които са извадени от Mantero, 100-годишен производител на текстил на езерото Комо). Дизайнерката обнови и някои от иконичните мебели на марката като известния стол на Patricia Urquiola и класическия шкаф на Kartell.

 

 

 

Six Gallery

David Lopez Quincoces и Fanny Bauer Grung (наследници на италианския архитект и дизайнер Piero Lissoni) са страхотната млада двойка зад най-новата дизайнерска дестинация на Милано: Six Gallery. Разположено в изоставен манастир в квартал Навили, хибридното пространство показва новото лъскаво обзавеждане на дизайнерите (дървени маси, тънка мраморна пейка) заедно с множество познати и неизвестни антики. За тазгодишната презентация, вдъхновена от африканските и американските пустини, те създадоха уникално пшенично поле на тавана, като прибавиха 38 000 отделни стръка пшеница на ръка!

 

 

The Diner

Вероятно няма по-емблематично нещо за американската култура от дайнърите. Със своите винилови сепарета, високи столове, неонови акценти, те ни припомнят очарователния чар на 50-те години на миналия век. За представянето си в Милано архитект David Rockwell и дизайнерско студио 2×4 се събраха заедно със списание Surface, за да преосмислят американските устои, актуализирайки ги със съвременни елементи. Те отдадоха почит на четири варианта в цялата страна – вечеря на път, обяд на Източното крайбрежие, вечеря на Западното крайбрежие и вечерята в Централните части. Обширното място за хранене, представено от дизайнерите, функционира както като кухня, така и като място за панаири, събирания и презентации. 14-метров кварцов обграждащ бар е централно разположен, докато мебелите от Design Within Reach допълват останалата част от интериора.

 

 

HAY за Sonos

Страхотна новина за меломаните, които не се налага да бъдат минималисти в интериора: Sonos най-сетне изплува от своята черно-бяла цветова схема – всичко, което беше нужно, беше да открие правилния партньор. Компанията влезе в сътрудничество с любимата датска марка HAY. Тя преобрази своя Sonos ONE високоговорител, като го облече с множество нови цветове в съответствие с естетиката на HAY. Представен в Милано „Palazzo Clerici“ новият набор от розови, сиви, зелени, жълти и червени високоговорители подчертават мисията на Sonos да третира звука като дизайн. „Тези високоговорители заслужават да се третират като мебели, силни, независими предмети, които могат да се напасват или да изпъкват в стаята, като отговарят на различни нужди и различни пространства“, казва Mette Hay.

 

 

e15 с Laila Gohar

Базираната в Лондон дизайнерска марка e15 подтикна дизайнера на хранителната индустрия Лайла Гохар да създаде изложба, инспирирана от новата дървена маса на известния архитект David Chipperfield. Вдъхновена от испанската концепция за sobremesa, традицията всички да се събират около трапезарията след хранене в приятни разговори, Gohar подреди домакински предмети от личната си колекция в композиция, която събра кулинарни традиции от цял свят на масата.

 

 

DimoreStudio

Местните представители от Милано Britt Moran и Emiliano Salci от DimoreStudio разкриха последните си проекти в три различни пространства на Via Solferino. Вдъхновената от Шехерезада изложба, с монтирани завеси, смеси исторически дизайн и произведения на изкуството със съвременни детайли. Митичната атмосфера беше подчертана с приказен саундтрак. В двора дизайнерите разкриха допълнения към колекциите си „Progetto Non Finito“ и „Oggetti“, сред които са оригиналните паяковидни подови лампи, напомнящи за паяците на Louise Bourgeois, и бамбукова маса, направена в духа Gabriella Crespi. Dimore преобразиха и мебели от края на 19-ти и началото на 20-ти век, деконструирайки ги и обогатявайки облика им с нови финиши и материали.

 

„Life in Vogue“

Кой дизайнер не е мечтал да преустрои офиса на редактора на Vogue? Тази година за изложба, наречена „Живот в модата: Отражение на начина на живот в съвременния кабинет“, девет късметлии – от младежи като Quincoces-Dragó от Милано, Michael Bargo от Ню Йорк, и Sabine Marcelis от Ротердам до утвърдени таланти Patricia Urquiola и Mario Bellini – са помолени да реализират фантазиите си и да обновят работното пространство на редактори и художници в офисите на Vogue, Италия. Невероятното усещане е подсилено от носталгията към индивидуалните творчески работни места с персонален стил, които в един свят на универсални офиси се чувстват почти изчезнали.

 

Snarkitecture и Caesarstone

Компанията Caesarstone се обедини със Snarkitecture за да поеме романтичния „Palazzo dell’Ufficio Elettorale di Porta Romana“, който никога преди не е бил отворен за обществеността по време на седмицата на дизайна в Милано. На фона на закътаните от времето арки, студиото от Бруклин представи кухнята като невероятна домашна сцена, създавайки амфитеатър с пиедестал със скулптурен остров Caesarstone White Attica в центъра. Топенето на лед, течащите кранчета и парата поднесоха идеята за водата като основна съставка на кухнята.

 

 

1stdibs

Едва миналата година 1stdibs онлайн магазина за винтидж мебели и антики разшири своите предложения с включване на съвременен дизайн. Сега те обединиха 30 от най-изобретателните таланти, за да създадат творби за „A New Breed,“ – изложба, поместена на площад San Sepolcro. От елегантна пясъчна и стъклена библиотека на Fernando Mastrangelo до ексцентричния месингов и силиконов стол на Christopher Gentner, това е една от малкото групи в изложението, показващи тежеста на американските дизайнери.

 

Обсерваторията на Lee Broom

За последната си изложба в Salone Milano британският дизайнер Lee Broom представи масив от колекции от скулптурни осветителни тела, вдъхновени от небето, умело наречени „Обсерватория“. Eclipse на снимката по-горе е изработен от огледални полирани дискове от неръждаема стомана, които припомнят фазите на луната, гледани от различни ъгли.

 

Публикувано от
North Style