Борисов осигури хеликоптер за издирването на Боян Петров

2
677
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Днес ще продължи издирването на алпиниста Боян Петров около осемхилядника Шиша Пангма (8013 метра) в Хималаите. Тази сутрин трима шерпи и трима китййци са тръгнали в 06:30 часа българско време към Лагер 1. Целта им е да достигнат Лагер 2, стига времето да го позволи.

Другото, което е планирано за днешния ден, е сателитна снимка. Тя ще се направи, за да се разгледа теренът и за да бъдат донякъде улеснени спасителите.

Хеликоптер ще издирва алпиниста Боян Петров, когато времето позволи. Такъв обаче е намерен не вчера, а едва преди 15 минути след многобройни позвънявания и натиск – съобщи тази сутрин в 09.00 ч. външният министър Екатерина Захариева пред министрите в началото на заседанието на правителството.

Преди това премиерът Бойко Борисов информира, че за издирването на българина се полагат всички възможни усилия.

„В пълна комуникация сме с близките му и с властите в Непал, в Китай“, каза премиерът.

Борисов съобщи още, че е повикал китайския посланик, за да се осигури трасе за хеликоптера, когато времето позволи.

„Каквото имаме като възможност, като контакти, връзки – официални и приятелски с ръководството на Китай, всичко сме заложили. Дай Боже да го намерим жив и здрав. Непрекъснато натискаме, просто това е една изключително тежка планина“, коментира премиерът.

Захариева съобщи още, че шест професионални спасители стоят горе в планината вече 12 часа, за да може да тръгнат към Лагер 2, когато времето позволи.

По думите й, екипът спасители, който търси Боян Петров в Хималаите, вече се изкачва, поради силния вятър обаче това става бавно. Тя уточни, че хеликоптерът, който е намерен, може да достигне максимална височина 6100 метра и продължава търсенето на друга техника.

Китайският посланик Джан Хайджоу каза, че страната му разбира притесненията на обществеността и правителството във връзка с изчезналия планинар.

„Още от първия момент, когато получихме информацията за неговото изчезване и молбата за подкрепа, ние изпратихме наши спасители, които да подпомогнат издирването, каза дипломатът и допълни, че усилията са били свързани и с намирането на подходяща техника“.

Издирвателните дейности продължават и не са спирали, стана ясно още от думите на посланика и на Екатерина Захариева.

 

Aкцията по издирването вчера приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха.

Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време. В днешната спасителна акция ще има китайски спасителни екипи.

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров.

Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие.

Българският алпинист Боян Петров е забелязан за последно на височина над 7000 метра.

Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 м.

Същевременно в социалните мрежи десетки българи споделят въздействаща публикация, в която се коментира силният отзвук в обществото по повод изчезването на българския алпинист.

„Паниката за Боян Петров този път е напълно оправдана. Боян е сред малкото българи, с които можем да се гордеем, с открито сърце. Във фалшива страна, с фалшиви звезди, в които машината за известност бълва лъскаво опаковани боклуци, Боян е златното изключение“, се пише в публикацията.

Един от най-близките приятели на алпиниста Боян Петров посочи, че определено ситуацията за него е критична.

„Боян е много подготвен алпинист, но ситуацията в момента е критична и той определено бедства някъде, въпросът е къде. Трябва да се случи чудо, за да разберем какво се става с него“, каза проф. Павел Стоев пред Нова гелевизия.

Проф. Стоев разказа, че Петров е преживял трудностите в живота си до момента именно благодарение на своята борбеност.

„Боян Петров е уникален с волята си, страшно борбен, идеалист и романтик. Такива хора в днешно време почти не се срещат”, споделя той.

Професорът е категоричен, че надежда алпинистът да е оцелял има.

„В планината могат да ви застигнат два типа бедствия – такива, които можеш да предвидиш и за които съм сигурен, че той е подготвен. Притесняват ме онези бедствия, които се случват за секунди – падане на лавина, образуване на пукнатина и др.”, коментира още проф. Стоев.

 

„Боян е тръгнал с 600 единици инсулин, което е достатъчно за дни дни в нормални условия, но предвид сегашната си ситуация той трябва да намали приема наполовина. Така ще може да издържи 20 дни. Той е изключително добре подготвен. Да развие хипогликемия не е вероятно“, обясни  пред Bulgaria On Air ендокринологът от Александровска болница доц. д-р Пламен Попиванов.

Според него изчезналият алпинист може да има проблем с обезводняването, тъй като въздухът на Шиша Пангма е много сух.

„Острите смущения в диабета настъпват, когато липсва инсулин или когато изгубим голяма част от течностите си“, добави още Попиванов.

„Страх ме е за Боян, но съм много оптимистичен, тъй като той е доказал духа си. Надеждата ми е, че е достигнал до Лагер 2. Над 7000 метра е зоната на смъртта. Присъствах, когато си отиде Христо Проданов. Цяла вечер тогава слушахме как той постепенно гаснеше. Хималаите са много опасна планина. Няма лесни преходи там“, сподели журналистът и пътешественик Симеон Идакиев.

„Времето е лошо, но шестимата, които го издирват, напредват бавно. Надяваме се Боян да бъде в Лагер 2. Надяваме се спасителите да стигнат до там днес. Използването на хеликоптер стои на дневен ред. Трябва да има разрешение от китайските власти, за да влезе непалски хеликоптер. Също така трябва и времето да е хубаво, а такова се очаква след 12 май“, обясни организаторът на хималайската експедиция Деян Петков.