Цял живот сте го яли грешно, а е голяма грехота! Научете се как да консумирате меда правилно!

1
153
Добави коментар

Всички отлично знаем колко е полезен медът и колко е важно да го консумираме редовно.

За да получите максимума от неговите вълшебни съставки обаче, трябва да знаете преди всичко как да го консумирате правилно. Защото иначе наистина е грехота – хем да имате тази уникална възможност да се възползвате от уникалните му съставки, хем да не правите така, че те да стигат до организма ви.

Най-добрият начин е да вземате по една супена лъжица мед на гладно всяка сутрин по една всяка вечер. Медът трябва да престои в устата и бавно да се разтваря в рамките на няколко минути.

Не го поглъщайте веднага и не пийте вода.

Задържането на меда в устата ще ви позволи усвояването на част от продукта през кръвоносните съдове под езика в организма, малко преди да достигне до стомаха. По този начин ще поемете и най-доброто от здравословните му съставки.

Друг вариант е да разтворите една лъжица мед в топло мляко или чай. След това отпивайте бавно с леко задържане в устата. По този начин се активира ензима, който насърчава антисептичното и антивирусното свойство на меда. Той действа първо в устната кухина и гърлото, а след това и в останалите части от тялото. Така се получават и максимални ползи от меда, с което значително се укрепва и имунната система.

Енергия през деня, спокоен сън през нощта

Медът, консумиран сутрин, ще ви даде сила и енергия, а този, който ще вземете вечер преди лягане (с мляко или чай) – ще помогне за по-добър сън. Имайте предвид, че мед не трябва да се дава на деца на възраст под една година поради риск от алергична реакция. Все пак той съдържа множество потенциални алергени, които детският организъм все още не е готов да поеме.

Можете да се доверите на меда и ако страдате от изгаряне

Ако разчитате на меда веднага, след като се изгорите, ще избегнете появата на мехури и белези. Мед може да поставите и на малки рани и порязвания, защото той е отличен антисептик. А така ще направите стерилизация и ще намалите болката.

И запомнете – никога не го излагайте на високи температури, защото тогава медът става токсичен. Не го използвайте и при приготвяне на сладкиши или ястия, които се пекат. Много топъл или запечен медът става вреден, защото създава лепкаво токсично вещество, което задръства храносмилателния тракт и червата.

Медът губи лечебните си свойства на температура над 40 градуса по Целзий. Освен това по възможност го приемайте с дървена, порцеланова или пластмасова лъжица, но не и с метална.
А ако се чудите дали той губи от свойствата си при кристализация – отговорът е не – запазва ги. Кристализацията е естествен процес, който възниква, когато медът се съхранява на ниска температура.

Срокът на годност на добре затворения мед е неограничен.

loading…

Свързани