Израел провокира война с Иран

2
209
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

В хода на атаката през нощта срещу 10 май Израел е изстрелял по Сирия повече от 70 авиационни и тактически ракети, а сирийската противовъздушна отбрана е свалила повече от половината от тях. Това съобщиха в четвъртък пред журналистите от Министерството на отбраната на Русия, предава ТАСС.

Както отбелязаха от министерството, на 10 май от 01:45 до 03:45 Въоръжените сили на Израел под предлог, че отговарят на обстрел на сирийските позиции в района Голанските възвишения от страна на въоръжени формирования, нанесоха удар по територията на Сирия.

„В нападението са задействани 28 израелски самолети F-15 и F-16, от които са изстреляни по различни райони на Сирия около 60 ракети от клас „въздух-земя“. Освен това от страна на Израел са изстреляни и повече от 10 тактически ракети от клас „земя-земя““, съобщиха от ведомството.

Според данните на Министерството на отбраната на Русия, „на нападение са подложени места на дислокация на ирански въоръжени формирования, както и позиции на средства за ПВО на сирийската армия в района на Дамаск и в Южна Сирия“. „В хода на отразяването на израелската атака, по бойни разчети на ПВО на Сирия са свалени повече от половината ракети“, заявиха от министерството.

От ведомството отбелязаха също, че данните за нанесените щети на иранските въоръжени формирования, както и по военната и гражданската инфраструктура на Сирия се уточняват.

Според сведенията на израелската страна, в четвъртък, иранските сили „Ал Кудс“ са изстреляли от страна на Сирия не по-малко от 20 ракети и други снаряди по предни позиции на израелската армия на Голанските възвишения, което е послужило като повод за атаката на Израел. Част от иранските ракети, твърдят от Тел Авив, са били прихванати от системата за ПВО-ПРО „Железен Купол“, а останалите не са долетели. От израелската страна няма жертви и разрушения.
 

Израелската армия е поразила „почти цялата иранска инфраструктура“ в Сирия, заяви днес министърът на отбраната Авигдор Либерман, цитиран от Ройтерс.

На конференция в град Херцлия, близо до Тел Авив, посветена на въпросите на сигурността, Либерман отбеляза, че нито една иранска ракета не е достигнала Израел. Всички ирански ракети или са били свалени от израелската противовъздушна отбрана, или изобщо не са достигнали територията на Израел.

Либерман даде да се разбере, че Израел не се стреми към ескалация с Иран, и изрази надежда, че няма да се стигне до такава. „Надявам се тази глава да е затворена и всеки да е получил посланието си“, подчерта той. „Иран трябва да знае, че ако при нас вали дъжд, при тях ще е истински потоп“, допълни той.
 

Израелски танкове подредени на границата на Голанските възвишения, когови за настъпление
–––––––––-

От своя страна официалният говорител на израелската армия Йонатан Конрикус допълни, че страната му няма интерес от ескалация на конфликта, но е готова и за такова развитие на ситуацията. Той съобщи, че Израел е информирал Русия преди да нанесе ответните удари срещу ирански военни обекти.

Малко след полунощ иранските сили в Сирия изстреляха ракети по израелски военни бази на окупираните Голански възвишения. В отговор Израел нанесе удари по ирански цели на сирийска територия.

На Голанските възвишения сирените дадоха през нощта сигнал на местните жители да се укрият в убежища, а тази сутрин децата отидоха на училище.