Израел провокира война с Иран

2
211
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ГЕОПОЛИТИКА
Израел провокира война с Иран
Иран обстреля с ракети Голанските възвишения, Израел отговори на удара по цели в Сирия

10 Май 2018 12:26
0

принтирай

|

текст

В хода на атаката през нощта срещу 10 май Израел е изстрелял по Сирия повече от 70 авиационни и тактически ракети, а сирийската противовъздушна отбрана е свалила повече от половината от тях. Това съобщиха в четвъртък пред журналистите от Министерството на отбраната на Русия, предава ТАСС.

Както отбелязаха от министерството, на 10 май от 01:45 до 03:45 Въоръжените сили на Израел под предлог, че отговарят на обстрел на сирийските позиции в района Голанските възвишения от страна на въоръжени формирования, нанесоха удар по територията на Сирия.„В нападението са задействани 28 израелски самолети F-15 и F-16, от които са изстреляни по различни райони на Сирия около 60 ракети от клас „въздух-земя“. Освен това от страна на Израел са изстреляни и повече от 10 тактически ракети от клас „земя-земя““, съобщиха от ведомството.

Според данните на Министерството на отбраната на Русия, „на нападение са подложени места на дислокация на ирански въоръжени формирования, както и позиции на средства за ПВО на сирийската армия в района на Дамаск и в Южна Сирия“. „В хода на отразяването на израелската атака, по бойни разчети на ПВО на Сирия са свалени повече от половината ракети“, заявиха от министерството.От ведомството отбелязаха също, че данните за нанесените щети на иранските въоръжени формирования, както и по военната и гражданската инфраструктура на Сирия се уточняват.Според сведенията на израелската страна, в четвъртък, иранските сили „Ал Кудс“ са изстреляли от страна на Сирия не по-малко от 20 ракети и други снаряди по предни позиции на израелската армия на Голанските възвишения, което е послужило като повод за атаката на Израел. Част от иранските ракети, твърдят от Тел Авив, са били прихванати от системата за ПВО-ПРО „Железен Купол“, а останалите не са долетели. От израелската страна няма жертви и разрушения.
 

Израелската армия е поразила „почти цялата иранска инфраструктура“ в Сирия, заяви днес министърът на отбраната Авигдор Либерман, цитиран от Ройтерс.

На конференция в град Херцлия, близо до Тел Авив, посветена на въпросите на сигурността, Либерман отбеляза, че нито една иранска ракета не е достигнала Израел. Всички ирански ракети или са били свалени от израелската противовъздушна отбрана, или изобщо не са достигнали територията на Израел.Либерман даде да се разбере, че Израел не се стреми към ескалация с Иран, и изрази надежда, че няма да се стигне до такава. „Надявам се тази глава да е затворена и всеки да е получил посланието си“, подчерта той. „Иран трябва да знае, че ако при нас вали дъжд, при тях ще е истински потоп“, допълни той.
 

Израелски танкове подредени на границата на Голанските възвишения, готови за настъпление
–––––––––-

От своя страна официалният говорител на израелската армия Йонатан Конрикус допълни, че страната му няма интерес от ескалация на конфликта, но е готова и за такова развитие на ситуацията. Той съобщи, че Израел е информирал Русия преди да нанесе ответните удари срещу ирански военни обекти.

Малко след полунощ иранските сили в Сирия изстреляха ракети по израелски военни бази на окупираните Голански възвишения. В отговор Израел нанесе удари по ирански цели на сирийска територия.

На Голанските възвишения сирените дадоха през нощта сигнал на местните жители да се укрият в убежища, а тази сутрин децата отидоха на училище.
 

Русия е разтревожена от новата ескалация Русия е разтревожена от ескалацията на напрежението между Иран и Израел и изяснява подробностите от страните –  заяви в четвъртък специалният представител на руския президент за Близкия Изток и африканските страни и заместник-министър на външните работи на Русия Михаил Богданов, в отговор на въпрос на руската информационна агенция ТАСС.„Всичко това е тревожно, предизвиква безпокойство. Трябва да се заемем с деескалация на обстановката, напрежението“, заяви Богданов. „В момента изясняваме всички подробности“.„Ние имаме контакти с всички страни“, отбеляза Богданов, отговаряйки на въпрос, дали Русия предприема усилия за разрешаване на ситуацията.Богданов също заяви, че опасното развитие на ситуацията около Иран и Израел отвлича вниманието от борбата с тероризма в Сирия.„Това, че между Иран и Израел има изостряне … тъжното е, че всичко това се случва на територията на суверенна Сирия. Това опасно развитие на събитията ни отвлича от борбата с „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“, отвлича ни от политическото разрешение“, заяви той.
Ескалация на напрежението между стари врагове 

 

Израел и Иран са стари противници, като напрежението между тях нарасна значително след началото на военните действия в Сирия и активното участие в тях на части от „Корпуса на стражите на ислямската революция“ на Иран, подкрепяните от Техеран ливански отряди на „Хизбулла“, про-ирански милиции и шиитски доброволчески формирования от целия регион на Близкия Изток.

В Ерусалим това се възприема като директна заплаха за съществуването на еврейската държава и въоръжените сили и разузнаването на страната следят внимателно за движението на гореспоменатите военни части, снабдяването им и базите им. От началото на сирийския конфликт Израел е нанесъл стотици удари, целящи унищожаването на съвременно въоръжение за про-иранските формирования.Когато през октомври 2015 година Русия се намеси във войната, премиерът на Израел започна да посещава Москва по няколко пъти в годината, а за военен министър на страната бе назначен лидерът на партията на рускоезичните евреи „Наш дом Израел“ – Авигдор Либерман, който е в постоянен контакт с руското ръководство.

Последното посещение на Нетаняху в Москва бе вчера – 9 май 2018 година, когато той взе участие в мероприятията по случай Деня на победата над нацизма, който, между другото, вече е официален празник и в еврейската държава. Освен участието на израелския министър-председател в акцията „Безсмъртния полк“ и присъствието му на военния парад на Червения площад, той проведе лични консултации с руския президент Владимир Путин, както и преговори в по-широк формат, с участието на делегации от двете страни. Преди да отлети обратно за Израел, Нетаняху заяви, че на преговорите е получил уверение от руския президент, че Русия няма да ограничава свободата на военните операции на Израел в региона на Близкия Изток.