Всичко за лечебното масло от черен кимион

1
238
Добави коментар
lkalapchieva
lkalapchieva

Маслото от черен кимион съдържа 100 активни компонента. Богато е на мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева киселина, калций, цинк, желязо, тиамин, каротин и други. В състава на маслото влиза голямо количество полиненаситени мастни киселини, крайно необходими за профилактика и лечение на много болести. По мнение на История на черния кимион

Историята на черния кимион датира от незапомнени времена. Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки, датиращи от мезолита и неолита, поради това се смята,че черния кимион е бил използван още от преди 8000г. Сред вещите на Тутанкамон египтологът Хауърд Картър открива масло от черен кимион. Нефертити е използвала черния кимион за да запази своята красота и младост. Дори в Стария завет се споменава за важността на черния кимион и се описва начина на добиване на маслото. Римляните, които ценели важността на растението, го наричали гръцки кореандър. Те са пекли хляб със семена от черен кимион, навярно знаейки за неговото газогонно действие, и са го яли на края на яденето. Древногръцкия лекар Диоскоридис използвал маслото от черен кимион като лек за зъбобол, главоболие и общи здравословни неразположения.

Черният кимион е бил много ценен в Арабия. Приписвали са му способността да подобява зрението, да придава свежест на дъха, да предпазва от загуба на любим човек. В Индия са го използвали при произвоството на сапун.

Черния имион е бил най – популярната подправка през Средновековието. Присъствал е в ястията от немската и австрийската кухня. Дори влиза в състава на попуярния немски ликьор „Kummel”.

Сведенията от древността сочат, че черния кимион бил много ценен и употребяван в миналото. Той е един от основните претенденти за здравеукрепващо средство на хилядолетието.

специалистите, подобни киселини в такова процентно съотношение се съдържат само в морските продукти. Освен това, в маслото присъстват витамини A, E и D, бета-каротин, калций, фосфор, желязо, мед и други макро- и микроелементи, способстващи за нормализиране на функциите на всички системи в организма на човека. В маслото се съдържат и фосфолипиди, аминокиселини (даже и аргинин), флавоноиди, моно- и полизахариди, фитостероли, алкалоиди, дъбилни вещества, сапонини, ензими, етерични масла (до 1,4 %).

тимохинон (анестетик, аналгатик и антиоксидант) – (30% -48%);
тимол (с мощни антимикробни свойства);
тимохидрохинон;
дитимохинон;
ρ-цимен (7% -15%);
карвакрол (6% -12%);
4-терпинеол (2% -7%);
транс-анетол (1% -4%) – в ниски дози има естрогенно действие, а във високи – цитотоксично;
α-пинен;
мегалон;
нигелон (антихистамин);
алфа-хедерин (водноразтворим сапунин с установено химиотерапевтично и имуностимулиращо действие);
мелантин (сапониноподобно вещество);
ненаситени мастни киселини, главно конюгирана линолова киселина (50-60% от общото съдържание на ненаситени мазнини) и олеинова киселина (20%);
наситени мастни киселини (палмитинова, стеаринова киселина) в размер по-малко от 30% от общото съдържание на мазнини;
стероли: α-ситостерол е основен стерол (около 44% до 54%) и стигмастерол (6.57-20.92% от общия размер на стеролите);
витамини и минерали: ниацин (витамин В3), фолиева киселина, цинк, калций, тиамин (витамин В1), желязо, каротин, селен, магнезий, витамин В6, мед, лутеин, каротин, калий, витамин С, витамин А, витамин Е, рибофлавин и манган.