УСПЕХ: СпейсЕкс проведе първото изстрелване на варианта Блок 5 на ракетата Фолкън 9! Първата степен кацна успешно!

2
244
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 11 Май 2018

Посещения: 19

Кадър от излитането на „Фолкън 9 – Блок 5“ на 11-ти май. Photo credit : SpaceX

11 май 2018 г. 23:49 ч.

Светослав Александров. Тази вечер СпейсЕкс направи поредната голяма крачка към възвръщаемостта и пилотираните полети, след като първата космическа ракета „Фолкън 9“ от серията „Блок 5“ проведе успешно дебютния си полет! Ракетата излетя в 23:14 ч. българско време от космическия център Кенеди, а на борда бе спътникът „Бангабандху-1“ за нуждите на правителството на Бангладеш. Сателитът беше доставен успешно в целевата си орбита малко след 23:45 ч. българско време. 

Освен това след полета първата степен на ракетата извърши успешно кацане върху плаваща платформа в Атлантическия океан. 

Днешният полет беше значим за СпейсЕкс, тъй като „Блок 5“ е последният голям планиран ъпгрейд на ракетата „Фолкън 9“. Той е построен така, че да удовлетворява всички сурови изисквания на НАСА за пилотирани космически полети. Именно с тази ракета ще излита пилотируемият кораб „Драгън 2“. Дебютният старт на „Драгън 2“ в тестов роботизиран режим се очаква да бъде проведен най-рано в края на август тази година, а първият му полет с астронавти на борда е насрочен за декември. 

„Блок 5“ има и голям фокус върху възвръщаемостта. СпейсЕкс очаква ракетата да е в състояние да лети до 10 пъти без каквито и да е съществени ремонти и до 100 пъти с някои повече ремонтни дейности. Догодина по думите на Илон Мъск се планира изстрелване на една и съща ракета „Фолкън 9“ в рамките само на 24 часа. Масовизацията на космическите полети е съвсем близо. Вече действително навлизаме в 21-ви век, такъв, какъвто научно-фантастичните писатели прогнозираха. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/