Етерично масло от чаено дърво – употреби и ползи

3
253
Добави коментар
famozni
famozni

Естественото етерично масло, Мелалеука или чаено дърво, притежава свойството да се смесва с над 92 различни съставки и има неограничени приложения. Раждайки се от Австралия, растението Мелалеука е било ежедневна необходимост за древните местни жители. Аборигените нанасяли листа директно върху кожата за охлаждащ ефект. В крайна сметка, знанията за многобройните ползи на Мелалеука се разпространяват по целия свят, а етерично масло от чаено дърво в днешно време често се използва локално за почистване и подмладяване на кожата.

От къде може да си купим масло от чаено дърво?

Ако търсите масло от чаено дърво, посетете нашата страница с етерични масла. Етерим предлага качествено етерично масло от чаено дърво. Когато си купувате масло от чаено дърво, вие искате да сте сигурни, че то е чисто и висококачествено, за да извлечете напълно ползите, които маслото притежава. Всяко етерично масло, което предлагаме при нас, включително Мелалеука, се извлича, тества и произвежда по начин, гарантиращ високо качество.

Масло от чаено дърво – употреби и ползи
1. Масло от чаено дърво за грижа за косата

Много хора използват маслото от чаено дърво за коса, поради свойствата за почистване, подмладяване и пречистване, които притежава. За разлика от продуктите за грижа за косата, които се предлагат, етеричното масло Мелалеука предлага мек, нежен елемент за всякакви рутинни процедури за грижа за косата. Ако търсите начини да използвате маслото от чаено дърво за коса, проверете нашата рецепта в сайта, която включва масло от Мелалеука.

2. Вашите четки за грим се нуждаят от дълбоко почистване?

Предимствата на маслото от чаено дърво за кожата и почистващите свойства се съчетават в тази грижа за четките за грим. С течение на времето вашите четки за грим се покриват със стар грим и мъртви кожни клетки. Ако не искате да разпространявате това по цялото си лице, трябва да почиствате добре вашите четки от време на време /препоръчително е поне 1 път в седмицата, ако ги използвате всеки ден/. Само с три прости съставки, включително маслото от чаено дърво, можете да съставите почистващ препарат за четки за грим, който ще възстанови вашите четки за гримове и ще ги направи като нови.

3. Освежаване на въздуха в дома

Може да разпръсквате маслото Мелалеука самостоятелно, използвайте три до четири капки в дифузера по ваш избор. Търсите дифузер, който ще освежи и пречисти всяка стая? Вижте нашия дифузер за етерични масла Етерим 120.

Добавете две капки масло от лимон, две капки масло от  евкалипт, една капка от масло от чаено дърво и една капка мента във вашия дифузер за съживяващ ефект, който ще прочисти въздуха и ще събуди вашите сетива.

4. Използвайте масло от чаено дърво за вашата кожа

Подобно на древните аборигени в Австралия, много хора все още използват масло от чаено дърво за кожата. Поради пречистващите и тонизиращи свойства, маслото от Мелалеука може да се използва, за да успокои от време на време кожни раздразнения. Когато изпитвате кожни раздразнения, нанесете една до две капки масло от чаено дърво върху засегнатата област, като използвате фракционирано кокосово масло, за да разредите маслото, ако е необходимо. Почистването на кожата от чаено дърво достига по-далеч, отколкото просто да помага при дразнене на кожата. Помислете за добавяне на една до две капки масло от чаено дърво към почистващия препарат за лице или овлажнител за допълнителни почистващи свойства. Увеличаването на маслото от чаено дърво, като част от ежедневната рутинна грижа за кожата, ще ви помогне да запазите кожата си чиста, тонизирана и изглеждаща здрава.

5. Използвайте за почистване на дома

Благодарение на неговите почистващи и пречистващи свойства, маслото от чаено дърво, може да бъде много полезно за почистване в дома.Маслото от Мелалеука е добър избор за домашни почистващи препарати поради способността му да предпазва от опасности, свързани с околната среда и сезонните опасности. Ако искате ефективен домашен почистващ препарат, добавете няколко капки масло от чаено дърво в спрей с вода и използвайте върху повърхностите в цялата къща. Тази смес ще ви помогне да предпазите вас и вашето семейство от опасности от околната среда и да пречистите всичките си повърхности с ухание на „зелено”.

6. Запазете ноктите си здрави с етерично масло от чаено дърво

Пречистващите свойства на маслото от чаено дърво са не само добри за косата и кожата, но също така може да използвате маслото от Мелалеука, за да запазите ноктите на ръцете и краката си здрави. Възползвайте се от ползите на чаено дърво за ноктите, като нанесете малко масло върху ноктите на ръцете и краката, след като излезете от банята, за да ги поддържате здрави. Когато използвате маслото от чаено дърво, първо трябва да се смеси с фракционирано кокосово масло, за да предотвратите висока чувствителност на кожата, след което нанесете няколко капки върху кожата си.

Описание на растението

С около 250 вида, Мелалеука се среща най-често в Австралия. Маслото от мелалеука или масло от чаено дърво се извлича от листата на храстите, които имат силен аромат когато се втриват. Етеричното масло от Мелалеука се произвежда чрез процеса на парна дестилация, където парата и налягане се използват за освобождаване на химически компоненти от извличането на етеричното масло от растението.

Забавен факт: Притока Bungwalbin в Австралия е заобиколен от австралийски чаени дървета и е известно, като свещено място за аборигените. Тъй като лепкавите листа от чаено дърво масло падат в реката, те създават води, които местните жители все още смятат за „магически“.

Химически състав на масло от чаено дърво

/Основни химически компоненти: Terpinen-4-ol, y-terpinene/

Химическият състав на маслото от чаено дърво доказва защо маслото е толкова полезно за почистване и ароматни цели. Основните химически съставки на Мелалеука са terpinen-4-ol, гама-терпинин и алфа-терпинин. Terpinen-4-ol е монотерпеноиден алкохол и дава на маслото от чаено дърво тонизиращите или хармонизиращите ароматни свойства. Гама-терпининът и алфа-терпининът са монотерпени, за които е известно, че имат повдигащи духа свойства при разпръскване с дифузер.

Масла, които се съчетават добре с маслото от чаено дърво

Тъй като е тревист зелен аромат, масло от чаено дърво се смесва добре с други ободряващи и освежаващи етерични масла като мента, евкалипт и лимон.

Предупреждения

Възможност за висока чувствителност върху кожата. Дръжте далеч от деца. Ако сте бременна, кърмеща или под лекарска грижа, консултирайте се с Вашия лекар. Избягвайте контакт с очите, вътрешните уши и чувствителните зони.