Полковник Скрипал е бил на шпионска мисия в Прага през 2012 г. | Temaonline.bg

1
134
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Бившият полковник от руското ГРУ Сергей Скрипал през 2012 г. тайно е бил в Прага и се е срещнал с представители на чешките специални служби, съобщи вчера електронното издание „Респект“.

Според чешкото издание става дума за „съдействие за разкриване на руската агентурна мрежа“.

„Поне веднъж, през 2012 г., Скрипал е бил в Прага“, посочва „Респект“. „Въпреки че е бил тук за кратко, пътуването му е било полезно за местните служби. Представители на чешките служби за сигурност след това са се срещнали с бившия руски шпионин поне веднъж във Великобритания“.

Чешкото издание пише, че след като се установил във Великобритания, Скрипал е сътрудничил с британската специална служба MI-6 за разкриване на руската агентурна мрежа (в западните държави).

Той е имал организирани срещи с представители на служби на държавите партньорки на Обединеното кралство за гарантиране на сигурността на Запада. От 90-те години в този кръг влиза и Чехия.

„Респект“ посочва, че неотдавнашният опит за отравяне на Скрипал на британска земя с нервно-паралитичното вещество „Новичок“ не е свързан с пътуването му до Прага.

В първите дни на този месец чешкият президент Милош Земан призна, че страната му е произвеждала „Новичок“, макар и в минимални количества. Правителството на Чехия обаче го опроверга, като заяви, че в страната само е тествано химическото вещество, но не е било произвеждано.

Кремъл тогава изтъкна, че признанието на Земан доказва несъстоятелността на британската позиция за задължително руска връзка в отравянето на Скрипал. Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, подчерта тогава, че Милош Земан е говорил точно за това вещество, с което са били отровени Сергей Скрипал и дъщеря му.

Песков припомни позицията на Русия, че отровното вещество е можело да се произведе в различни страни.