Какви бързи мерки може да предприемем у дома при запек?

1
185
Добави коментар
teokostov
teokostov

Ако се изхождате през различни интервали от време или веднъж на 4-5 и повече дни, значи със сигурност сте запечен.

“Здравница“ Ви предлага някои бързи мерки, които можете да предприемете у дома с цел успокояване на симптомите на запек.

1. Сух екстракт от алое е продукт познат с отличен ефект при хроничен запек. Сухият екстракт от Aloe Ferox Miler (или горчивите кристали) се получава като сокът на растението се загрява до определена температура, което води до кристализация. Този процес отнема около 6 часа. Сух екстракт от алое можете да намерите в натурална форма, като от него се приема по едно парченце веднъж или два пъти дневно. Алое – сух екстракт може да бъде намерен и под формата на хранителна добавка – капсули. Сухият екстракт от алое няма странични ефекти и не предизвиква привикване.

2. Медът е незаменимо биологично лечебно средство при борба със запека. Пчелният прашец също оказва добър лечебен ефект върху нормализирането на чревната функция.

3. В зависимост от вида на запека – атоничен или спастичен трябва да се увеличи или намали съответно приемът на храни съдържащи целулоза. Необходимо е също така да се изключи прясното и киселото мляко от храната (временно) и да се проследи резултата. Възможно е да има непоносимост към белтъците на кравето мляко.

4. Много важно е също така приемането на достатъчно количество течности, което за възрастен човек трябва да бъде към 2 литра в денонощие.

5. От храната трябва да се изключат също така пикантните подправки, запържваните и пържени храни, големите количества лук, чесън, ряпа, праз също могат да причиняват стомашно-чревни смущения.

6. Внимание трябва да се обърне и на двигателния режим, пушенето, употребата на алкохол. Движението трябва да се увеличи, а алкохолът и цигарите да се спрат до нормализиране на функциите на червата. При липса на активно движение се намалява тонусът на коремната и чревната мускулатура, която помага за придвижването и преработването на храната и акта на изхождане.

7. Силният пол по-рядко страда от запек, защото набляга на бирата и салатите, богати на целулоза. Виното, особено червеното, също помага за перисталтиката.

8. При оплаквания от нередовен стомах повечето хора прибягват до слабителни средства. При честата им употреба обаче червата започват да не работят нормално и да стават „лениви“. Така слабителните се превръщат в зависимост.

9. Срещу запек помагат храните, богати на целулоза – зелето, бялата ряпа, зелена салата, чушки, домати, праз лук, суров карфиол, царевица, зелен фасул, леща. От плодовете помагат черешите, кайсиите, динята, пъпеша, сливите. Бананите и ябълките не са препоръчителни.  Препоръчва се и китайската храна – соя и бамбук.