Мая Манолова: Необяснимо е забавянето на Закона за детското правосъдие

1
200
Добави коментар

Моята голяма грижа и тревога е свързана с необяснимото забавяне на обсъждането, внасянето в парламента и приемането на Закона за детското правосъдие. Tова каза омбудсманът Мая Манолова при откриване на кръгла маса на тема „Насилието над деца: правни аспекти на превенцията, разпознаването, докладването, отговора и интервенциите от страна на институциите в България“.

В събитието взеха участие зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, зам.-министърът на образованието Деница Сачева, както и представители на МВР, ВСС, ДАЗД, Агенцията за социално подпомагане и неправителствени организации.

Манолова заяви още, че институцията на омбудсмана е била силно ангажирана при изготвянето на законопроекта, който Министерството на правосъдието е трябвало да внесе в парламента. Документът обаче е бил върнат в изходна точка за обсъждане на концепцията на закона.

Омбудсманът отбеляза, че България все още не е транспонирала в пълен обем директива 2012 на ЕП и на Съвета на ЕС от 2012 г. за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите от престъпления, и допълни, че в законодателството ни отсъстват изцяло важни елементи от директивата.

Манолова посочи, че все още има деца, които са подложени на насилие в интернати.

В края на днешната среща се очаква да бъде изготвен доклад с конкретни препоръки за промени в законодателството за създаване на ефективни гаранции за защита правата на децата жертви или свидетели на насилие.