Световната здравна организация призовава за премахване на транс-мазнините в храните до 2023 г.

2
140
Добави коментар
stupid
stupid

Световната здравна организация иска да премахне транс-мазнините от световния пазар с храни. Стратегията е това да се случи стъпка по стъпка до 2023 г. Причината е превенция срещу множество заболявания, предизвикани директно от тях или в следствие на затлъстяването.

Изкуствените транс-мазнини, познати като частично хидрогенирани растителни масла, са допринесли за половин милион смъртни случая годишно. Трансмазнините поразяват основно сърдечносъдовата система те запушват артериите, повишаване на нивата на „лошия“ LDL холестерол и стимулират инсулиновата резистентност. Изкуствени транс-мазнини се получават, когато растителното масло се втвърдява в процес, наречен хидрогениране. Тези мазнини най-често се използват в пържените храни, закуски или печени продукти , както и в продукти като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, маргарини, хамбургери, макаронени изделия, сметана за кафе и др. Те не се развалят толкова бързо, колкото другите мазнини. Световната здравна организация препоръчва не повече от 1 процент от дневния прием на калории да идва от източници на трансмазнини.

В Индия транс мазнините често са под формата на ванаспати, евтино готварско масло, което понякога се използва многократно от ресторанти и улични търговци. Изследванията показват, че процесът на претопляне на ванаспати, който е направен от палмово масло, го прави още по-смъртоносен и вероятно допринася за нарастващите нива на сърдечни заболявания сред местните.

Ако светът замести транс-мазнините, хората няма да усетят разликата, храната няма да струва повече, но сърцето ви ще усети разликата, казва д-р Фридън, президент и главен изпълнителен директор на инициативата за обществено здравеопазване Resolve to Save Lives.