Последен опит за спасяване на Боян Петров

1
236
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ДРАМА В ХИМАЛАИТЕ
Последен опит за спасяване на Боян Петров
Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно, коментира алпинистът Атанас Скатов

16 Май 2018 10:30
0

принтирай

|

текст

Днес издирването на Боян Петров продължава с участието на наземни екипи. Китайските спасители претърсват в района на Лагер 1 и ако времето позволява, ще продължат нагоре към Лагер 2.Шерпи и алпинисти ще претърсват за следи от Боян Петров в ниските части на върха.

В Непал времето е по-лошо, отколкото в базовия лагер, но това ще позволи на участващите в издирването пеша да огледат по-голям район.

Тази сутрин спасителният екип, който търси Боян Петров, е излетял от летището в Катманду към връх Шиша Пангма, съобщиха от Dream Wanderlust в официалната си страница във Facebook. .

„Спасителният екип с хеликоптера вече започна операцията по търсене на изчезналия алпинист Боян Петров тази сутрин. Времето е умерено добро за провеждане на операцията. Екипът се движи към връх Шиша Пангма. Днес екипът трябва да извърши финално търсене на Боян, преди да се стигне до някакво заключение“, се казва в съобщението.Екипът с хеликоптер вече е над Шиша Пангма и извършва операция за издирване, за да намерят някаква следа от катерача. Този следобед „Смирик Еър“ ще подготви доклад за операцията. Дали тя ще бъде продължена от екипа от шерпи и от екипа с хеликоптер ще бъде решено от съответния орган“, пише още Dream Wanderlust

 

 

Boyan Petrov missing row: Update 17#Shishapangma
Heli rescue team flew from the kathmandu airport a few minutes back; Reaching Sishapangma soon; Weather is moderately good for the rescue operation.https://t.co/qZn9QStabg pic.twitter.com/7H3inAP5d0
— Dream Wanderlust (@DreamWanderlust) May 16, 2018

Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно, коментира пред bTV алпинистът Атанас Скатов. Той изкачи без кислородна маска и без шерпи шестия по височина връх в света – Чо Ойо (8188 м.) В момента е в базовия лагер Тингри и се готви да атакува покрива на света, както наричат най-високия връх – Еверест.

Скатов иска да покори Еверест без кислород и шерп, но има вероятност да го задължат да вземе шерп след изчезването на Боян Петров.

Той е разбрал за изчезването на Боян на 13 май.

„Първоначално не можех да повярвам, реших, че е станала някаква грешка“, сподели алпинистът.

Той също потвърди, че спасителната акция, организирана за Петров е безпрецедентна.

„Дай Боже да стане чудо и да го открият жив и здрав, но шансовете са минимални“, каза още Скатов.

Имало вероятност с Боян да се срещнат в подножието на Еверест. Досега те са били заедно на три експедиции.
 

До момента единствената открита следа от Петров, който страда от диабет, е инсулинът му. Той е бил намерен в района на Лагер 3 (7500 м) от китайски катерачи. Бяха открити и други предмети, за които се смята, че може да са негови, но все още няма потвърждение на това.При издирването вчера в района на Лагер 1 не бяха открити следи от алпиниста.

Българският алпинист е в неизвестност от 3 май, като преди това е тръгнал в атака на връх Шиша Пангма.