Ролята на интензивния неонатолгичен сектор при недоносените бебета

1
304
Добави коментар

Д-р Тияна Николова, съсобственик и управител на СБАЛ „Св. Лазар“:

Ролята на интензивния сектор при преждевременно родените бебета

– Д-р Николова, какви са възможностите на интензивния сектор за новородени във вашата болница?

– Разполагаме с най-модерното оборудване за обгрижване на недоносени бебета. Това включва кувьози и обдишватели последно поколение, модел 2016 г. на водещ американски производител. Нашият интензивен сектор може да предостави най-висок клас медицинска помощ за 3 преждевременно родени деца едновременно. 

– Защо всяка АГ болница трябва да разполага със структура за интензивни грижи  за новородени?

– Бъдещите майки се чувстват по-спокойни, когато бременността им се проследява и раждането се извършва на едно място, а то може да посрещне и преждевременно родено дете. Това дава възможност на екипа от акушер-гинеколози и неонатолози да открият навреме и да действат планирано и в синхрон, когато има проблем. Става дума и за състояния, които могат да се появят по време на бременността – например високо кръвно, диабет, бъбречно заболяване, и за възникващи спешни състояния непосредствено преди или по време на раждането. Такива акушерски състояния са например плацента превия или ниско стояща плацента, спукване на околоплоден мехур и т.н. Те могат да доведат до преждевременно раждане или да наложат гинекологът да предприеме преждевременно раждане в интерес на пациентката и на бебето. В такива случаи е много по-добре двойките да знаят, че бебето може  да се отгледа тук. Това означава, че неонатологът познава случая и знае какво да очаква от жената и от бебето, а гинекологът се е постарал да приготви бебето така, че да няма големи усложнения след раждането – предприема се кортикостероидна профилактика за по-добра функция на белия дроб. 

Съвременно оборудваният интензивен сектор дава сигурност и на лекарите. Неонатолозите знаят с какво разполагат и какво може да се направи за всеки конкретен случай. Ние можем да посрещнем недоносеност втора степен – когато бебето е родено от 29-а гестационна седмица нагоре. Разбира се, имали сме всякакви случаи. Преди няколко години при нас се роди момченце в 25-а седмица. 

– Как реагирахте тогава?

– Детето се роди с тегло 750 г, гледахме го 2 дни, за да се стабилизира и го приведохме в университетския център по неонатология при доц. Ралица Георгиева, където имат възможности за обгрижване на деца с най-тежката първа степен недоносеност. Нашият педиатър е специализирала неонатология в Германия, още тогава имаше опит. 

Това момченце прекара при доц. Георгиева към 4 месеца, не само че оцеля, но и се възстанови без никакви остатъчни явления. Това е най-тежкият случай на недоносеност при нас до момента, но имаме и няколко бебета, родени в 29-а седмица. В единия случай, пак момче, майката пукна околоплодния мехур. То се роди със сърдечносъдово усложнение и детските кардиохирурзи искаха да бъде приведено за операция, но родителите – поляци, които живееха тук, отказаха и приеха консервативно лечение. Приложихме нужната скъпоструваща терапия и аномалията бе преодоляна за 3 дни без операция. 

Наскоро пак имахме две недоносени бебета, родени в 33-а и 34-а седмица поради високо кръвно при майките. При проследяването тези усложнения при жените са открити навреме, приложена е терапия и е предприето преждевременно раждане, тъй като състоянието им не е могло да бъде повлияно чрез лекарствата. Ние няма да позволим да се стигне до еклампсия (едно от сериозните усложнения на бременността, свързано с високо кръвно, отоци и риск за живота на жената и плода, б.р.), когато е на етап прееклампсия се предприема подготовка на бебето и се пристъпва към оперативно раждане. Тези деца са недоносени, състоянието им е сериозно, но не е критично – те се обгрижват 10-ина дни в кувьоз, със или без интубация за обдишване според случая, и след това се изписват като всички новородени. Искам да уверя бъдещите родители, че когато се налага родоразрешение в 33-а и 34-а седмица и случаят се обгрижва от компетентни специалисти, няма нищо страшно.

– Може ли да се каже, че се увеличават недоносените раждания?

– По-скоро става дума за периоди. Имали сме години с по 2 такива раждания общо, а напоследък имаме по 1-2 на месец. Безспорно животът днес е много по-различен в сравнение с преди 20-30 години и има тенденция към по-късни бракове.