Европейският политически елит се събра в София за Среща на върха

3
1101
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Държавните и правителствени ръководители на 28-те държави членки на Европейския съюз пристигнаха в София за днешната Среща на върха ЕС – Западни Балкани. Тя е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

Събитието започна с неформална вечеря, инициирана от председателя на Евросъвета Доналд Туск. Домакин бе премиерът Бойко Борисов. Сред темите на срещата бяха цифровизацията на Европа, научните изследвания и иновациите, Споразумението за ядрената програма на Иран и търговските отношения ЕС-Иран.

Що се отнася до менюто, то бе изготвено от шеф Борислав Паунов и включваше местни продукти и традиционни начини на приготвяне. На трапезата на европейския политически елит се появиха шопска салата, салата снежанка, кюфтенца, лютеница, биволски стек и кисело мляко с ореховки и плодове.

Днес обаче европейските лидери пристъпват към официалната програма. Тя ще се състои в НДК. Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темата на срещата ще бъде „Свързаност“ – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.