БСП събра подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ

1
119
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Внесохме подписите на 200 000 българи, събрани от Националната гражданска инициатива „Държавата да спре сделката с ЧЕЗ”. Очакваме КЕВР да изпълни своите нови правомощия, които бяха гласувани от парламента и да не даде разрешение за сделката с ЧЕЗ. – заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев.

Той добави, че вчеращното решение на Народното събрание дава конкретни ангажименти на Министерски съвет.

До края на годината Министерски съвет трябва да ревизира и допълни постановлението, което касае обектите от значение за националната сигурност, включвайки основни активи и дейности на електроразпределителните предприятия. Това ще гарантира сигурността на българските граждани и в бъдеще няма да бъдем свидетели на такива ситуации, категоричен бе Бойчев.

Той заяви, че очаква БНБ да изпълни вчерашното решение на Народното събрание и да предостави информацията за участието на български банки във финансирането на сделката за ЧЕЗ Груп – България.

Изпълнението на това решение ще покаже, дали България е република на гражданите или република на банките, категоричен бе народният представител.

Той заяви още, че социалистите искат българското правителство да заяви интерес към придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Държавата не може да бяга от тази отговорност, след като продажбата е заявена от чешкото правителство, каза още Бойчев.

Народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев коментира, че подписката за развалянето на сделката с ЧЕЗ се подкрепя от много български граждани, като в нея са се подписали и членове на правителството на Бойко Борисов.

Председателят на БСП Корнелия Нинова си позволи да излъже българските граждани – каза на брифинг в парламента Галя Василева от ГЕРБ по повод интервю на Нинова в национална медия тази сутрин. Днес БСП внесе в КЕВР национална гражданска подписка с искане държавата да спре сделката за ЧЕЗ.

По думите на Василева в ефир Нинова е заявила, че подписите са събирани само в райони, в които оперира ЧЕЗ. В доказателство на противното от ГЕРБ показаха снимки, на които се вижда, че представители на БСП събират подписи в градовете Велико Търново, Русе, Габрово, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Брацигово, Пещера, в които работят дружествата Енерго-Про и EVN, предава БТА.

Председателят на Подкомисията за наблюдение на дейността на КЕВР Валентин Николов от ГЕРБ посочи, че следващата седмица комисията ще обсъжда какви да са критериите, по които да бъде осъществена промяната в Закона за енергетиката във връзка с възможността КЕВР да се произнася по казуси като сделката с ЧЕЗ.

Николов уточни, че към момента такива критерии не са разписани. Ще търсим смислени решения, които да удовлетворяват обществото и енергетиката, защото всяко едно действие може да породи абсолютно негативно противодействие от гледна точка на арбитражите и да ощетим потребителите, вместо да им помогнем, коментира Николов. За съжаление пак се стига до пиар акции и неща, които не създават продукт и добавена стойност, каза още той по отношение на действията на БСП.

 

БСП  внесе в КЕВР 200 000 подписа, събрани в рамките на  Националната гражданска инициатива „Държавата да спре сделката за ЧЕЗ“. Къде и от кого са събирани подписите обаче вкара в спор ГЕРБ и социалистите.

По-рано лидерката на БСП Корнелия Нинова обясни пред bTV, че подписката е събирана само от абонати на ЧЕЗ. Това обаче даде повод на управляващите отново да нарекат червената шефка „г-жа Лъжа“ и показаха снимки как са събирани подписи и от потребители на EVN и Енерго-Про – във Велико Търново, Русе, Пловдив, Хасково, Пещера, Стара Загора.

„За пореден път ГЕРБ доказва, че думите на Нинова са лъжа и тя заблуждава общественото пространство“, настоя Галя Василева от ГЕРБ.

По-късно червеният Жельо Бойчев призна, че подписката срещу продажбата на ЧЕЗ е национална и е събирана и в други райони.

„Подписката срещу ЧЕЗ е национална и не мисля, че някой може да ограничи конституционни права на българите да се подписват, в която и да е подписка“, категоричен бе социалистът.

С подписката си социалистите очакват КЕВР да изпълни новите си правомощия да се произнася по сделки с имущество на енергийните дружества и в случая да не даде разрешение за продажбата на ЧЕЗ.

Според Бойчев новият текст в закона ще важи и за сегашния казус с продажбата на ЧЕЗ, тъй като докато няма прехвърляне на собствеността, няма и сделка. Затова левицата смята, че КЕВР ще може да се намеси в случая.

Валентин Николов от ГЕРБ обаче беше категоричен, че няма все още разписани критерии, по които КЕВР да може да се произнася по подобни казуси. Той допълни, че тепърва ще се разискват критериите, по които регулаторът да спира или разрешава сделки.

„Сложен е само текст като намерение, но с тази изпреварваща пиар акция, БСП задават вече един от критериите. Абсурдно е да се смята, че КЕВР трябва да спира сделка при внасяне на повече от 200 хил. подписа срещу нея. Няма как да има такъв критерий в Закона за енергетиката“, заключи Николов.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2018/05/18/bsp-s-podpiska-sreshtu-sdelkata-za-chez-koi-ia-podkrepi.376835