Как да отглеждаме фикус | За един по-щастлив и по-успешен живот!

1
457
Добави коментар

Това е едно от най-популярните растения, които се използват в дома и офиса. Любителите на цветя знаят, че са едни от полезните цветя за пречистване на въздуха, а и оказват благоприятно въздействие върху здравето. Може да се каже, че са и едни от най-непретенциозните, що се отнася до грижи за тях. В източните школи се вярва, че фикусът хармонизира енергиите в дома или офиса.

Но знаете ли как да се грижите за тях?! Местоположение: най-добре се чувстват в ярко осветено помещение. Температура: подходящата температура за всички видове е умерената, но не по-ниска от 12 градуса през зимата. Поливане: поливайте ги внимателно, а при дървовидните видове дори почвата е хубаво да се оставя да поизсъхне между две поливания. При стелещите се се изисква по-често поливане и да не се допуска кореновата им туфа да изсъхне напълно. За поливането използвайте мека вода със стайна температура, като количеството през лятото се увеличава. През лятото можете да освежавате листата им с пулверизатор. Пресаждане: Фикусите се пресаждат рядко, веднъж на 2 години и то ако растението все още не е станало достатъчно голямо. Размножаване: повечето видове се размножават през лятото чрез стъблени резници.

Ако внезапно опадат листата: за каучуковия фикус причината е прекалено влажната почва, но за фикуса – бенджамин – недостатъчна светлина или промяна в обичайните условия на отглеждане. Ако се появят жълти краища по листата е признак за по-сериозен проблем или недостатъчно подхранване. Ако листата станат сухи и се сбръчкат то или причината е в силното слънце, недостатъчната влажност на въздуха или пресъхналата почва.