В Благоевград представиха откритите археологически находки по трасето на АМ “Струма”

1
188
Добави коментар
blg
blg

В Европейската нощ на музеите в Благоевград бе открита изложба с археологически находки, намерени от предполагаемото селище Скаптопара, както и от разкопките край село Мощанец и Дамяница.
В експозицията на “Автомагистрала “Струма” са представени резултатите от проучванията на трите големи обекта, разкрити по трасето на магистралата на територията на Благоевградска област.

В Дамяница – праисторическо селище от късния неолит до финалния халколит (втората половина на VI хил. пр. Хр. до първата половина на IV хил. пр. Хр.) са представени намерените експонати.

Малко над 400 броя са общо намеретине находки, при спасителните археологически проучвания от трите обекта. От Мощанец са експонирани изцяло запазени глинен ритуален съд – кернос, стъклени съдове, както и накити и монети.
Специален интерес представляват бронзовите пръстени с геми от червен камък. В експозицията от Покровник най-голямо впечатление правят изложените глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни апликации върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за вертикален тъкачен стан, накити и монети. Военната диплома и големият бронзов печат за хляб са сред най-впечатляващите находки.

Сред най-интересните комплекси е огромна сграда с обща площ от почти 5 декара. В нейните източни предели бе открита и малка раннохристиянска църква. Находките от обекта са повече от 1300.

Любопитно е да кажем, че в археологическият музей е подготвен специален детски кът, в който дечица от най-ранна възраст, до тинейджърите, могат да се забавляват с интересни игри, свързани с природа, история, настояще.

Представяме още снимки на намерените находки от римската и късноантичната епоха по трасето на автомагистрала Струма, край село Покровник, Благоевград: