Ново меню за децата в детските градини

1
230
Добави коментар
blg
blg

Ново меню за децата в детските градини

архив

Нов сборник с рецепти за хранене в детските градини са подготовили експерти от Националния център по обществено здраве и анализи. От менюто на децата са изключени тортите, сиропираните десерти и пържените храни. За сметка на това ще има повече зърнени храни и пресни плодове и зеленчуци, съобщава БНТ.

Доброволци от Фондация “За храната” са прегледали менютата на различни детски градини.

От фондацията искат в менюто на децата да има повече пресни плодове, зеленчуци и зърнени храни, и по-малко захар и тестени изделия. В столичната 155-та детска градина празнуват рожден ден. Вместо с торта, рожденикът черпи с плодове.

Децата получават тестени изделия 1,2 пъти на месец. В новия сборник за хранене в детските градини са заложени рецепти с различни плодове, зеленчуци и зърнени храни. Количествата сол, захар и мазнини са намалени.

Използването на колбаси е ограничено, а месото трябва да бъде без кост и мазнини. Пилешкото например – трябва да бъзе без кожа. Новите рецепти дават възможност и за приготвяне на сезонни менюта. До дни сборникът трябва да бъде внесен за одобрение в Министеството на здравеопазването. Очаква се да влезе в сила през есента.