Каменното яйце от езерото Уинипесок

1
131
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

През 1872 година строителни работници, копаещи дупка за ограда близо до бреговете на езерото Уинипесок в Нова Англия, САЩ, открили каменен обект с формата на яйце. Наречен е ‘Мистериозният камък‘, защото артефактът остава пълна загадка за науката. Любители и професионалисти предлагали най-разнообразни теории за произхода на каменното яйце, но така и до ден днешен няма единодушно мнение.

Снимка: ytimg.com

На територията на Северна Америка не е откриван друг подобен артефакт. Това поражда теорията, че може би каменното яйце е направено на друг континент и е донесено на по-късен етап.

Снимка: www.ancient-origins.net

Мистериозното каменно яйце е приблизително 10 сантиметра високо, с диаметър от 6 сантиметра и тежи половин килограм. Твърд като гранит, камъкът е с големината на патешко яйце. Изработено е от кварцит*, извлечен от пясъчник или гранитна скала. През цялата височина на яйцето има пробита дупка, като в двата ѝ края ширината е различна.
Кварцит* – вид кварц, включващ в състава си слюда, обикновено със зелен, червен или кафяв цвят

Снимка: www.ancient-origins.net

Каменното яйце е покрито с различни релефи – астрономически символи, човешко лице и други. От едната му страна има изображение, състоящо се от кръстосани стрели, спирала, луна с две точки и кръстосани линии. Другата му страна изобразява кочан царевица със 17 зърна на ред, заедно с кръг, в който има нещо, което прилича на крак на елен или сърна, а зад него е другата фигура, наподобяваща животно с остри уши. Върху третата страна на яйцето има изобразено човешко лице, а върху четвъртата палатка и кръг.

Снимка: blogspot.com

Местният бизнесмен Сенека Лад бил човекът, който наел работниците, открили уникалния артефакт. Когато каменното яйце било показано за пръв път на света, американската преса го описала като ‘забележителна индианска реликва‘. Яйцето било притежание на Лад от 1872 до 1892 година, когато той починал. Уникалният камък остава в семейството до 1927 година, когато дъщерята на Лад, Франсис Лад, го дарява на историческия музей в столицата на Ню Хемпшир – Конкорд.

Снимка: blogspot.com

Първоначалното предположение за произхода на каменното яйце било, че то е индиански предмет, вероятно символ на мира, сключен между две племена. Но тази теза не издържала дълго време, тъй като малко след това се появила друга, която гласяла, че камъкът е някакъв вид древен инструмент. Имало предположения, че необикновената находка е с инуитски произход (ескимоски племена обитавали земите на днешна Северна Канада) или дори, че е паднал от небесата, като творение на боговете. Подобни легенди има на много места по света, като обикновено са свързани с бога на гръмотевиците от съответната култура.

Снимка: ytimg.com

Друг интересен детайл е дупката с различен диаметър в двата края. Тя е права и изключително прецизна. Учените твърдят, че дупката не е правена с традиционни техники, използвани от местните племена. Има дори предположения, че е пробита през 19-ти век, което повдига много въпроси, свързани с достоверността на откритието.

Снимка: awaker.cn

Единственото нещо, което изглежда сигурно или поне има единодушно мнение за него е, че яйцето е изработено с невероятна прецизност, сякаш с помощта на машина. Но кой, кога и защо го е направил – остава пълна загадка. Днес ‘Мистериозният камък‘ е изложен в историческия музей на Ню Хемпшир върху специална поставка с огледала, за да могат посетителите да огледат необичайния артефакт от всички страни.