За и против безглутеновата диета

1
147
Добави коментар
teokostov
teokostov

Интервю с д-р Стефан Митев – асистент по гастроентерология и един от основателите на Българско рационално общество.

– Д-р Митев, кои хора трябва да изключат глутена от храната?
-Краткият отговор е: Почти винаги спирането на глутена е грешно и ненужно, като дори може да бъде опасно.

А пълният отговор е: глутенът е белтък, който се съдържа в пшеница, ръж и ечемик, съответно във всички храни, приготвени с тези продукти.

Около 1% от населението на земята има автоимунното заболяване глутенова ентеропатия, което засяга тънкото черво. При тези хора безглутеновата диета е задължителна и те нямат друг избор.

Но останалите нямат автоимунното заболяване глутенова ентеропатия. И въпреки това много хора решават самоволно, без консултация с лекар, да спрат приема на глутен. Това най-често е продиктувано от желание за спазване на „модерни диети“ и „здравословен начин на живот“. Залитането към безглутенови продукти вече доведе до създаването на нова търговска ниша, а именно – цели щандове със скъпи продукти, за които се твърди, че нямат глутен.

Проблемът не е за подценяване. Много хора мислят, че давайки парите си за скъпи храни, водят по-здравословен начин на живот.

– Има ли потенциални рискове и какви са те?

– Нека разгледаме научните данни за безглутеновата диета и последствията от нея.

Рисковете от безглутеновата диета биват няколко вида – дефицит на хранителни вещества, затлъстяване и диабет, сърдечносъдов риск, натрупване на тежки метали  и цена.

Спазването на безглутенова диета е изключително трудно. Пълното изключване на определени храни крие голям риск от хранителни дефицити. Статия, публикувана в престижното научно списание Clinical nutrition посочва, че безглутеновите продукти са бедни на витамин B12, витамин D, фолиева киселина, желязо, цинк, калций и магнезий. Неслучайно пациентите с глутенова ентеропатия, които нямат друг избор се следят за дефицит на хранителни вещества.

Ако в безглутеновите храни липсва определена съставка, то изниква логичният въпрос какво се добавя в тях. И според вече цитираното проучване за съжаление, често отговорът е захар, калории и мазнини.

Много от безглутеновите продукти имат висок гликемичен индекс, което означава, че бързо повишават кръвната захар.

Безглутеновите храни също така са бедни на фибри, които са известен защитен фактор срещу диабет. Проучване на Американската сърдечна асоциация  показва, че приемът на глутен намалява риска от възникване на диабет. Всичко това трябва да ни алармира, че в желанието си да водим по-здравословен живот може сами да увеличим риска си от заболявания, които целим да избегнем.

– Безглутеновата диета набира все повече популярност в България, какво бихте казали в заключение?

– Английско проучване с над 100 хил. участници, които нямат глутенова ентеропатия показва интересен резултат. Хората, докладващи най-нисък прием на глутен имат повишен риск от сърдечно-съдови болести в сравнение с хората, които приемат повече глутен. Участниците в проучването са проследявани в продължение на 25 години и резултатите имат сериозна научна тежест.

Започването на диета може да бъде опасно и да крие неподозирани рискове. Това важи в пълна сила за безглутеновата диета, която става все по-популярна. Задължително се консултирайте с лекар, преди да изключите глутена от храната си. В противен случай може да си навредите, без дори да го осъзнавате.

„Здравница” е готова да публикува и други мнения по темата.