Майк Помпео заплаши Иран с безпрецедентни санкции

1
206
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заплаши, че САЩ ще подложат Иран на безпрецедентен финансов натиск и ще му наложат „най-тежките санкции в историята“, ако иранското правителство не промени курса си – съобщи Politico.

В реч пред консервативната фондация „Херитидж“ във Вашингтон Помпейо призова за ново ядрено споразумение с Иран, след като президентът Доналд Тръмп се изтегли от сключеното през 2015 г. По думите на държавния секретар администрацията на Тръмп предпочита това да е договор, който да се ратифицира от Конгреса.

Помпейо изброи 12 условия към Иран, които според него трябва да бъдат част от следващо споразумение.
 

♦ Той заяви, че Иран трябва да прекрати обогатяването на уран и никога да не се занимава с предварителна обработка на плутоний.

♦ Иран също така трябва да даде на ядрените инспектори „безусловен достъп до всички обекти в страната“ и да спре да развива програмата си за балистични ракети.

♦ Помпейо поиска Иран да освободи всички американски граждани,

♦ да прекрати подкрепата си за бунтовниците хуси в Йемен,

♦ да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия

♦ и да престане да заплашва Израел.
 

Иран „никога повече няма да има картбланш да доминира Близкия изток“, заяви Помпейо и обеща „да преследва иранските агенти и машите им от Хизбула в цял свят, за да ги смаже“.

Помпейо заяви, че иранското ядрено споразумение от 2015 г. е било „губещо“ и това е имало огромни последици в Близкия изток.

Откакто споразумението от 2015 г. влезе в сила, Иран „напредна из целия Близък изток“, а администрацията на Обама „беше заложила“ на това, че Иран ще спре неправомерните си действия и ще спазва световните норми, каза държавният секретар на САЩ.

Помпейо заяви, че Тръмп се е оттеглил от споразумението, защото то не е гарантирало безопасността на американците от създаваните от Иран рискове. Споразумението от 2015 г. „постави света в риск заради фаталните си недостатъци“, добави той.

Помпейо предложи редица значителни потенциални отстъпки от САЩ за Иран, ако Техеран се съгласи да извърши „съществени промени“ и призова за ново, по-силно ядрено споразумение с Иран.

Ако бъде постигнато споразумение, което удовлетворява администрацията на Тръмп, САЩ ще са склонни да отменят всички икономически санкции, заяви Помпейо. Освен това САЩ ще възстановят пълни дипломатически и търговски отношения с Иран и ще му позволят да получи достъп до най-модерни технологии.

Помпейо заяви, че САЩ дори биха подкрепили модернизацията на иранската икономика и биха й помогнали да се върне в световната финансова система.

Държавният секретар на САЩ поиска подкрепата на съюзниците, по-специално европейските, но ги предупреди, че фирмите, които развиват дейност в Иран в забранени от американските санкции отрасли, „ще бъдат държани отговорни“.

„Иран ще бъде принуден да направи избор: или да се бори икономиката му да не изпадне „на системи“, или да продължи да изразходва ценни средства за борби зад граница. Той няма да има ресурсите да прави и двете“, заяви Помпейо. 

 

Отзиви за речта

Подходът на Помпео бе приветстван от ултраконсерватори като Марк Добовиц, президент на войнствената Фондация за защита на демокрациите, който винаги е бил отявлен критик на иранската ядрена сделка и е настоявал тя да бъде развалена. 

“Помпео представи ясен План Б: задълбочаване на продължаващата политическа и ликвидна криза на иранския режим за налагане на фундаментални промени в неговото поведение по отношение на цяла поредица от злостни политики и обещание за големи дипломатически промени, ако успея да го постигнат. С други думи максимум дипломация базирана върху максимум натиск“.

Други обаче оценяват речта на Помпео като откровена стъпка към нов потенциален конфликт. 

Трита Парзи, президент на Националния иранско-американски съвет излезе с дълго изявление, в което обвинява администрацията на Тръмп, че упорито търси военен конфликт с Иран, като представя изисквания, които не водят до нищо. 

„Забележките на Помпео са съвсем ясни: Тръмп няма никаква стратегия. Само дълъг списък от оплаквания, които в крайна сметка свършват с искания, водещи към задънена улица“.

Парзи добавя: „При всички случай това е стратегия , чиято цел е единствено да се провали, а не да успее“.

Групата „Дипломацията сработва“ (Diplomacy Works), създадена по времето на мандата на Обама от дипломати, които подкрепят сделката с Иран, също критикува  остро изявлението на Помпео.

„Заплахите на държавния секретар с ужасни санкции се обезсмислят заради липсана на всякаква подкрепа от страна на съюзниците“ – обяви групата в специална декларация.