Гори калории докато чистиш

1
189
Добави коментар

Да чистиш или да спортуваш? В напрегнатото ежедневие рядко остава време и за двете. Но защо да правите компромис, може да се радвате на спортна фигура и чист дом едновременно. Знаете ли, че ако чистите правилно то това си е цяло спортно преживяване. Ето няколко интересни факта за чистенето, които ще Ви накарат да погледнете на него по нов начин.

 

 

Почистването увеличава издръжливостта

Извършването на домакинска работа като почистване на прозорци или изтриване на пода с едно движение, без да се предприемат дълги почивки автоматично увеличава броя на изгорените калории. „Например човек, който тежи 80 килограма, ще изгори толкова калории (около 260 до 280 ккал / ч), за да почисти дома си в продължение на един час, колкото и да прекарате едно и също време с велосипеда за упражнения на ниво 50 вата“, обяснява спортния учен Патрик Бернд от Германския университет по приложни науки за превенция и здравен мениджмънт. Следователно два до три часа интензивна домакинска работа на седмица често са достатъчни, за да се постигне ефект върху общата издръжливост. Добра новина: Според международно проучване, хората по света вече прекарват средно повече от три часа на седмица почистване (3,20 часа)1*.

 

Определете началната точка и целта

Началната и тренировъчната цел винаги играят роля във всяка спортна дейност, според Бернд. „Ако искате да тренирате за половин маратон, да увеличите максималната си сила или да подобрите представянето си за спринт, домакинската работа вместо спорт със сигурност не е подходяща форма на обучение“. Обратно, хората, които не са свикнали да упражняват и имат малка физическа активност на работното място и свободното време, могат значително да подобрят физическото си представяне с редовно почистване и по този начин да направят нещо за своето здраве. И дори ако ефектът не е толкова голям, колкото се надяваше, експертът има няколко думи за насърчаване: „В най-лошия сценарий, поне да вършите редовна домакинска работа означава, че вашият дом винаги ще бъде чист и подреден“.

 

Чистенето с прахосмукачка като тренировъчен режим

Ако искате да увеличите ефекта при почистване, можете да комбинирате почистващите си задачи с класически спортни упражнения. Това работи особено добре при почистването с прахосмукачка. Маневрирането на вакуума все пак упражнява почти всичките ви мускули, според Патрик Бернд. „За да изгорите повече калории, докато правите прахосмукачки, трябва активно да се движите и краката си“. Едно просто и много ефективно упражнение е издънката, която е лесно да се включи във вашите естествени движения при вакуумиране: „Lunges укрепват бедрата, мускулите на бедрата и телетата, както и стомашните и гръбните мускули. може да увеличи калориите, които изгаряте на час от около 264 килокалории до около 400 килокалории. “ За сравнение: индивидът в този пример за изчисление би трябвало да прекара час за упражнения, за да изгори същия брой калории. Схемата за спорт / почистване се нуждае от лека прахосмукачка, която може да се движи гъвкаво и не представлява опасност за пътуването. Безжичният уред, като например VC 5 Cordless Premium от Kärcher, е оптималният партньор за обучение.

 

Устройството за обучение

В парковото си положение VC 5 Cordless Premium е само 62 сантиметра висок и тежи по-малко от три килограма. Вградената батерия ви позволява да се движите през целия си дом без затруднение. И с тристранния разширяващ се телескопичен маркуч, паяжините на тавана и топките на пух по дивана се обработват бързо и лесно. И този малък пакет е голям за издръжливостта: VC 5 Cordless Premium работи до 60 минути при едно зареждане на батерията.

 

За Патрик Бърнд:

Спортният учен работи като член на научния персонал и преподавател във факултета за фитнес и физикална наука в Немския университет за приложни науки за превенция и здравен мениджмънт / BSA Academy. Чрез работата си като фитнес, атлетика и персонален треньор по индивидуални и отборни спортове и като консултант по спортни обучения, той има пълен практически опит и професионален опит в много области на спортната фитнес и здраве.

 

1 Международно изследване за поведение при почистване, поръчано от Kärcher, юли 2017 г. Анкетирани страни: Германия, САЩ, Франция, Полша, Бразилия и Китай.