Открита е нова връзка между чревната микробиология и атеросклерозата

1
134
Добави коментар
stupid
stupid

Учени от Университетите в Нотингам и Лондон са открили връзка между бактериите в червата и атеросклерозата. Това показва, че пробиотиците и диетата могат да подобрят сърдечно-съдовото здраве и да намалят риска от сърдечен удар.

 

Учените анализирали медицинските данни от 617 близнаци на средна възраст. За измерване на артериалното втвърдяване е използвана златната стандартна мярка, наречена, скорост на пулсовата вълна (PWV). Като е анализиран и състава на чревните бактерии на участниците.

 

Учените откриват връзка между артериалното здраве и разнообразието от чревни бактерии. Степента на артериална втвърденост е по-голяма при жени с по-малко разнообразни здрави чревни бактерии, дори и след отчитане на кръвното налягане и метаболитните вариации.

 

Екипът откри специфични бактерии Ruminococcaceae, които са свързани с намален риск от атеросклероза. В миналото тези микроорганизми са били свързани с по-нисък риск от затлъстяване.

 

Проучването стига до извода, че сърдечно-съдовият риск би могъл да се подобри в бъдеще чрез анализ на чревната микросистема. Диета с високо съдържание на фибри подобрява количеството и разнообразието на полезните микроби в червата.