МОН: Няма грешка в матурата по български език и литература!

1
204
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Няма допусната грешка в матурата по български език и литература, категорични са от Министерството на образованието и науката, след като един от отговорите на въпрос №7 предизвика дебати както в социалните мрежи, така и в академичното и медийното пространство.

Ето го и самият въпрос:

Според е отговор Б). От Института по български език смятат, че посоченият като верен отговор, не звучи естествено и може да обърка учениците. Според тях думата “комисия” трябва да бъде членувана. Тогава ще звучи правилно, естествено, без да предизвиква никакви реакции. На това мнение е и бившият просветен министър проф. Тодор Танев, който посочи, че изпитните въпроси не трябва да бъдат двузначни и в този смисъл има грешка в матурата по български език и литература.

”Правилният въпрос е дали е нарушена книжовно-езикова норма, т.е. дали има граматическа грешка. Аз мисля, че вчера моите колеги експерти пред всички медии са влезли в дълбочина в обяснението дали е възможно да е членувано, нечленувано и как трябва да се използва. Въпросът е за граматическа грешка. Граматическа грешка е допусната тогава, когато е нарушена граматическа норма. Граматична норма в случая не е нарушена”, коментира Евгения Костадинова, директор на Дирекция “Съдържание на предучилищното и училищно образование” в ефира на БНТ.