Робот откри потъналия галеон „Сан Хосе“ със злато за $17 млрд. | Temaonline.bg

1
165
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Испанският галеон „Сан Хосе“, наричан „Свещеният Граал“ на корабокрушенията, дълги години бе най-голямата мистерия на световните океани, докато не бе открит край бреговете на Колумбия с помощта на дълбоководния робот Remus-6000 от Woods Hole Oceanographic Institution.

Вицепрезидентът на института Роб Муние обясни, че откритите останки от кораба през 2015 г. повече от две години са останали непроучени, тъй като  продължава спора с правителството на Колумбия за откритото съкровище, чиято стойност се оценява на $17 млрд.
 

Роб Муние обяснява, къде са открити останките
–––––––

Военният кораб е потънал през 1708 година. Той е бил част от флота на крал Филип V Бурбон или Филип д’Анжу, който се бие срещу Англия по време на Войната за испанското наследство. Галеонът е бил потопен в Карибско море, близо до пристанището Картахена.

 

Според исторически източници, корабът е имал екипаж от 600 души, въоръжен е бил с 62 оръдия  и е носил около 11 милиона златни и сребърни монети. От целия екипаж са спасени само 11 души, тъй като снаряд на британски кораб е попаднал в трюма, където се е съхранявал барута и корабът на практика е избухнал.
 

 

Ценни са не само благородните метали, но и огромното количество артефакти, който ще дадат нов поглед на историците към живота в Испания в началото на 18 век. Става дума за оръдия, керамика, лични оръжия и предмети от бита на хората от онази епоха.

Снимките от робота са с висока резолюция и позволяват да се видят дори гравираните върху оръдията мотиви. Колумбийското правителство обяви ,че ще построи специален музей, в който откритите предмети да бъдат изложени.