Избор на почистващи препарати

1
215
Добави коментар
btrend
btrend

Казват, че една къща се превръща в истински дом, тогава когато изпишеш своето име или името на любимия с пръст върху праха на мебелите. И все пак, нека не си го позволяваме твърде често. Ето защо почистващите препарати са се превърнали в една неизменна част от нещата в дома ни, които винаги имаме и ползваме. Днес ще разгледаме темата как да избираме почистващите препарати, на какво да обърнем внимание и как правилно да ги използваме.

Макар избора на почистващи препарати да Ви се струва елементарна задача, все пак не бива да пропускаме факта, че повечето от препаратите съдържат химикали и могат да крият опасности при неправилна употреба или съхранение. И за това трябва да се отнасяме внимателно с тях. А и на пазара вече се предлага огромно разнообразие от видове, така че човек може да се почувства объркан, когато трябва да избира. Когато правим своя избор е най-важно да не се ръководим просто от красивата опаковка или рекламата, която сме видели, а от работата, която искаме да ни свърши дадения препарат.

Почистваща пяна

Пяната за почистване е толкова разпространена все още у нас, но са с най-щадящо действие от познатите на пазара препарати за домашна употреба. Употребата й е много удобна и е подходяща за почистване дори и на най-скъпите повърхности. Употребата на пяна за почистване за сега е най- позната при почистването на мека мебел. Понякога се налага почистването на мебелите да бъде направено с пяна или така наричаноното още „сухо пране на мека мебел“. Най-често почистването на мебели с пяна се прилага когато има забрана от производителя за мокрене на дамаската или пълнежа на дивана. Имайте предвид, че не всяка фирма за почистване предлага сухо пране на мебели и меки настилки и преди да позвъните и поръчате, интересувайте се от начините за почистване на вашите мебели и настилки преди да е станало късно. Този вид почистване изисква прецизно обработване на дамаските, равномерно нанасяне на пяната и точно определено време на нейния престой върху тапицерията. Почистването с пяна на мека мебел е все още екзотична услуга за България, по-скъпа от стандартното почистване на мебели, което я прави и слабо търсена.

Прахообразни средства за почистване

Едни от най-простите и познати почистващи средства за прахообразните. Използваме ги за почистване на бани, кухни, мивки и фаянсови повърхности. Прахообразните почистващи препарати успешно отстраняват упоритите, трудни за почистване петна и неприятните миризми. Съдържанието на абразивни частици, обаче могат да наранят повърхността, която почистваме, като оставят драскотини. За това е важно да се съобразяваме къде точно използваме този вид препарати. По-качествените марки, съдържат много малки абразивни частици, които почти не нанасят вреда на повърхността.

Почистващи препарати под формата на крем, гел или течност

Най-разпространените и използвани почистващи препарати са в гелообразна форма или течни. Те често се разреждат с вода преди употреба. Тези видове почистващи препарати са много лесни за използване, имат голямо разнообразие от видове – от по-концентрирани за конкретни замърсявания, до универсални почистващи препарати за целия дом. Има такива, които за определен период от време образуват защитен филм върху повърхността, като я предпазват от образуването на налепи и събирането на мръсотия.

Имайте предвид, че универсалните почистващи препарати са по-подходящи за ежедневно ползване, когато няма да имаме нужда да се справяме с някакви по-сериозни замърсявания. Тяхната концентрация е по-лека, за това когато искаме да изберем препарат, най-важното е да помислим за резултата, който очакваме. Несъмнено, за премахването на мазни петна и за почистването на пода ще са ни необходими два различни почистващи препарата. Освен това, не бива да ползваме препаратите по не тяхното предназначение. Не е добра идея да изтъркате плочките в банята с перилен препарат, например. Използвайте специализираните средства по предназначение.

Как действат почистващите препарати всъщност?

За да знаете метода на действие на даден почистващ препарат не е необходимо да сте дипломиран химик. И все пак е добре да сте запознати с някои понятия, за да можете да правите добър избор в магазина. Индустрията на почистващите препарати се развива изключително бързо и успешно и това съвсем не е нито странно, нито нелогично. Всеки ден, в дома и в офис помещенията ни се разпространяват стотици хиляди микроби, наслоява се огромно количество мръсотия и прах, а освен това във въздуха се носят и алергени и инфекции, които сериозно могат да застрашат нашето здраве. Най-ефикасното средство срещу всички тези вредни бактерии и нечистотии са именно почистващите препари.

Трябва да знаем, че в основата на почистващите препарати стоят винаги повърхностно активни вещества (ПАВ). Тяхната задача е да отделят частиците мръсотия от обработваната повърхност, да ги разтворят и задържат, докато не бъдат измити с чиста вода. Най-познатото и най-древно такова повърхностно активно вещество е сапунът. Обикновено в качеството на сапун се използват натриеви и калиеви соли на мастните киселини, представляващи твърда пластична маса. Според химичната класификация всяка сол на мастна киселина с метал се нарича сапун, което включва освен миещите средства и някои соли на алуминий, хром и други метали с висши мастни киселини, използвани за смазочни материали (например грес). Налични са данни, че сапуните са използвани още около 2800 г. преди н.е.

Видове почистващи препарати

Според функцията си почистващите препарати се делят на киселинни и алкални. Киселинните са високо ефективни при почистването и отстраняването на неорганични наслагвания и подобряват оперативната ефективност. Те се борят успешно с премахването на варовикови отлагания, ръжда, органични и неорганични замърсявания от повърхности, устойчиви на киселини. Подходящи са за повърхности от неръждаема стомана, хром-никел, фаянс, керамика и полимерни покрития (PVC и PP), почистват добре и силно замърсени фуги и стъкло. Не бива да се използват за почистването на мрамор.

За ефективността на даден почистващ препарат можем да съдим от нивото на pH. Можем да го намерим на етикета на опаковката. Както може би си спомняте от училище, pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори. Скалата варира между 0 и 14. Водни разтвори с pH по-малко от 7 се считат за киселинни, а разтвори с pH по-голямо от 7 са алкални (основни). Ако разтворът има pH = 7, той е неутрален. Т.е., ако pH- то на даден препарат е под 3 ( за сравнение pH-то на кожата ни е около 5- 6), то това означава, че този препарат е силно киселинен, а ако pH е по- високо от 11, то препарата е много силно алкален. Тези препарати са изключително силни, но и доста опасни.

Какво друго да четем на етикетите?

Разбира се, че основно етикетите ни дават информация за състава на даден продукт. Именно на това трябва да обърнем и най- голямо внимание. Доказано е, че съвременния, средностатистически човек се сблъсква с около 130 вида различни химически вещества за една година. Повечето от тях попадат върху кожата ни и достигат до по-дълбоките ѝ слоеве, а други ги вдишваме… За това непременно трябва да се обръща внимание на нивото на pH и за каква повърхност е препарата, има ли някакви ограничения и препоръки за употреба.

Темата за околната среда е все по-нашумяла и много хора избират продуктите за ежедневието си да са еко съобразни. Ако и Вие се стараете да сте толерантни към природата, то обърнете внимание на съдържанието на хлор и фосфати. Купувайте препарати без тези съставки, които дори вече са забранени в някой страни по света.

Що се отнася до опаковката, то най-добре е тя да бъде в удобна форма бутилка от мека пластмаса и да има специална дюза за защита от разливане. Избирайте бутилки в ярки цветове или с ярки етикети, за да различавате препарата от далеч. Задължително съхранявайте препаратите на място без пряка слънчева светлина и на безопасно място за деца и домашни любимци.

Внимавайте с вманиачаването

С всички удобства за почистването, които ни предлага пазара, не е толкова трудно човек да се вманиачи. Любовта към чистотата е нещо чудесно, докато не се превърне в мания. Все пак прекалената употреба на почистващи препарати, води до досега с повече химически вещества, а това може да доведе до риск за здравето. Много домакини допускат грешката да започнат да чистят дома си по- често, когато се появи бебето. Да, хигиената тогава трябва да е на ниво, но именно употребата на толкова много почистващи препарати изобщо не е подходяща. Най-добре е тогава да се използват натурални, природни средства за почистване, които може да нямат този силен ефект, но са безвредни и подходящи за ежедневна употреба.

Как да детоксикираме дома си?

Веднъж или два пъти в годината е добре да помислим за детоксикираме дома си. Това е подходящо да се прави след основните сезонни почиствания, когато несъмнено сме попрекалили с употребата на почистващи препарати. Какво имаме в предвид? Известно време можем да използваме биоразградими екологични препарати, които са “petroleum-free”, ” chlorine-free,” “phosphate-free”, “VOC-free” и по възможност “fragrance-free”. Такива препарати именно са подходящи и когато в дома ни се появи бебе. Можем да ги открием в био магазините. Средствата, които да използваме за ароматизиране на дома ни, докато трае детокса са етеричните масла. Освен това много от почистващите средства можете да замените с домашно приготвени такива. Да, техния ефект не е толкова бърз и забележим, но така или иначе, Вие ще поддържате чистотата често и то след голямо, основно почистване. Такива домашни почистващи средства се правят от сода, ябълков оцет и лимон. Справят се чудесно с почистването на фуги, плочки, фурни. Внимавайте с гладките повърхности!

Друго, което може да направите е да замените конвенционалните сапуни с натурални сапуни или ръчно правени сапуни. Дори, ако Ви интересува можете да се научите как сами да правите сапун у дома по Ваш вкус.

През определен период от време е добре да заменяте завесите, килимите, мокетите и други силно замърсявани тъкани, които са многократно обработвани с конвенционални токсични почистващи препарати. Помислете и за ароматизаторите на въздух. Заменете ги с изсушени цветя, плодове и листа или етерични масла. Задължително си купете зелени растения, защото те действат като естествен филтър на въздуха.

Уреди и пособия за почистване

Освен препаратите, докато почистваме ние използваме и най-различни уреди. В зависимост от типа на вашия под, то трябва да имате на първо място кофа и мокър парцал, които като цяло, са важни за домашното почистване изобщо. Важно е още да подменяте парцала редовно и да не го оставяте мръсен и мокър след като приключите с почистването. Иначе, нужни са още и метла от (препоръчително е да е от естествени материали), препарати, които да не съдържат абразиви, попивателни кърпи, прахосмукачка и други инструменти за поемане на праха от повърхности. Никога не минавайте пода с влажен или мокър парцал преди да сте премахнали праха. Така ще набиете мръсотията още повече.

Уредите и пособията, с които почистваме мебелите са четки и гъби, мокри и микрофибърни кърпички и др.Те са най-основните предмети, с които да „измиете“ мебелировката у дома.

Уреди и пособия за почистване на санитарни помещения са моповете, а също така и полиращите средства.

Както почистващите препарати, така и уредите и пособията, които ще използваме, трябва да съобразени според повърхността, която ще обработваме.

Почистващите препарати са сред най-често потребяваните стоки за дома и бита. Наред с хранителните продукти, интериорните и екстериорните приспособления, почистващите препарати оформят нашата ежедневна консумация в големите химеркати, вериги и дори в кварталните магазини. Без почистващите препарати, разбира се, хигиената у дома би била трудна за постигане, а борбата с бактериите и вредните частици във въздуха и по повърхностите – като например, алергените, инфекциите, отрови и болести – бързо ще ни застигнат и ще влошат цялостното ни здравословно състояние. Надяваме се с днешната информация, да сме били полезни и да сме успели да Ви улесним в избора на подходящия почистващ препарат. Никога не купувайте съмнителни препарати, които не сте ползвали лично Вие или Ваш близък и никога не сте виждали преди. За разлика от избора на дрехи, аксесоари и в някои случаи на храна, при постоянното тестване и изпробване на почистващи препарати се създава сериозна опасност за Вас и за Вашето здраве. И за финал, бихме искали да Ви посъветваме да използвате почистващите препарати, които се предлагат в магазинната мрежа. Нашата страна, за щастие, държи на екологично чистите продукти и според статистиката, повечето стоки за хигиенизиране са напълно безвредни и успешни в битката срещу упорити замърсявания, болести и микроби!

СуперМаг

Абонирай се за най-вкусните предложения на SuperMAG.bg