Русенският университет „Ангел Кънчев“ с два отбора на Shell Eco-marathon Европа 2018

1
164
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

За първи път в историята на българското участие на Shell Eco-marathon Европа два отбора от едно учебно заведение ще се състезават на пистите в Лондон. Това стана възможно след отличното представяне на втория отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ през 2017 г. на Shell Eco-marathon Challenger Event – отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание.

Дългогодишните представители на Русенския университет „Автомобилист“ продължават да следват своята линия за интелигентен футуристичен транспорт и на Shell Eco-marathon Европа 2018. Студентите, които изучават различни специалности, са разработили електромобил изцяло нови елементи и ще се състезават в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия. Той носи името DTT 3 – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет. Купето му е изработено отново от карбон, като са оптимизирани геометричните и масовите параметри. Подобренията са направени, за да се олекоти автомобилът с цел да се достигне максимално тегло от 25-28 кг, което е с 40% по-малко от теглото на предишния модел на отбора. Подобрена е и аеродинамиката за намаляване на въздушното съпротивление. Проектирано е ново окачване с намалено тегло и подобрени характеристики, които намаляват съпротивлението при движението на гумите в завой. Специално внимание е отделено на снижаването на механичните загуби в трансмисията и всички подвижни елементи.

Управлението на автомобила е поверено на две дами – Илияна Минковска и Елица Накова. Създаден е изцяло нов ергономичен волан, облекчаващ изключително работата на пилота, чрез намаляване на натоварването, което му позволява да управлява всички процеси и да получава необходимата информация за скоростта, разхода на гориво, броят на обиколките, както и средната скорост, без да сваля ръце от него. Изработен е и нов контролер, който оптимизира разхода на енергия на автомобила.

“Изключително съм радостен, че отборът ни е част от Shell Eco-marathon за пета поредна година. През 2018 г. сме още по-мотивирани да подобрим миналогодишните си представяния и да постигнем още по-впечатляващи резултати“, каза ръководителят на отбора доц. д-р Симеон Илиев.

Вторият отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се състезава в категорията „Градски тип“ с кола, задвижвана с водородна клетка. Младите бъдещи инженери от Русе заеха петото мястото на Shell Eco-marathon Challenger Event през 2017 г. Те получиха и наградата за дизайн на автомобила. Отборът е съставен от студенти от различни специалности към четири факултета на университета, сред които Технология и управление на транспорта, Телекомуникации, Промишлен дизайн и др.

Автомобилът им носи името HydRUr3 – съкращение от първите букви на горивото на автомобила на английски и името на университета. Управлението му е разделено на две части – кормилната уредба е изцяло механична, чрез лостова система се извършва завиване с предните колела на автомобила. Задвижването се извършва по електронен път посредством потенциометри и контролери, регулиращи количеството ток, което достига до електродвигателите.

„Благодаря на Shell за възможността да станем част от семейството на Shell Eco-marathon. Вълнението е голямо, но съм сигурен, че ще успеем да се представим България достойно. Надявам се да постигнем целта си – да попаднем в топ 10 в категория „Градски тип“, сподели мениджърът на отбора д-р инж. Иван Белоев.

„Европейското състезание Shell Eco-marathon е силен фактор в развитието на младите инженерни таланти и неговата роля нараства с всяка изминала година. Shell Eco-marathon има състезателен характер, но и изгражда важни умения Радвам се, че с всяка изминала година интересът нараства, паралелно с него и участниците“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Автомобилите на представителите на Русенския университет, както и всички български участници ще бъдат представени на специална церемония на 7 юни в София.

„Изгради бъдещето“ е фестивал на иновациите, който подкрепя оригинални идеи и осигурява платформа за сътрудничество и обсъждане на глобалното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки идеи в действие от студенти, предприемачи и индустрията, които се обединяват, за да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни емисии. Това е четиридневно събитие, което ще се проведе в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон между 5 и 8 юли.

Shell Eco-marathon е глобално състезание за ученици и студенти, които имат страст към разработването на иновативни решения за мобилност. Инициативата има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Състезанието се провежда се в Азия, Америка и Европа и се състои от две ключови състезания: Shell Eco-marathon Mileage Challenge и Световен шампионат за пилоти. Предизвикателството пред студентите и учениците е да проектират, конструират и управляват ултра енергийно ефективни автомобили.

Инициативата датира от 1939 г., когато служителите на Shell Oil Company в САЩ направили приятелски залог, кой би могъл да се движи най-много с едно и също количество гориво. През 1985 г. във Франция се провежда първото състезание Shell Eco-marathon Европа, което приветства 25 отбора. От април 2007 г. в Детройт се организира Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка, а през 2010 г. в Малайзия се провежда Shell Eco-marathon Asia. През 2018 г. Shell Eco-marathon и шампионатите за пилоти ще се проведат в Сингапур, Калифорния и Лондон, а Лондон ще бъде домакин на големия финал на Световния шампионат за пилоти.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html. За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.htm