На 79 години почина Божидар Данев.

1
174
Добави коментар

Днес, на 28 май 2018 г., на 79 години почина изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Роден на 5 ноември 1939 г. в гр. София, завършва с отличие висшето си образование в Техническия университет в София през 1965 г. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи.
Две години провежда специализация в Университета в Хановер (ФР Германия) по управление на системи. Бил е част от управлението на ЦКС, Софийската фондова борса, Управителния съвет на БАН, „Интерлийз“ и др. Стажът му в БСК е почти 40 г., 25 от които – на ръководна позиция.

През 2012 г. беше оповестена агентурната му принадлежност като секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (външното разузнаване). Ето какво пише Божидар Данев на стената си във Фейсбук по темата: “Никога не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване. Готов съм да се публикува цялото ми досие. Не съм получавал възнаграждения за това и не съм писал доноси!”

 
„Ние изгубихме един изключителен човек, който ни обединяваше, мотивираше и изграждаше като личности. Споменът за него ще носим завинаги в душите и сърцата си. Защото за нас Божидар Данев беше и остава преди всичко Човек! Поклон пред паметта му!“, се посочва още в съобщението на БСК. От БСК поднасят съболезнования на семейството и близките на Божидар Данев.