Играч номер 1 на сезон 2017/18

2
217
Добави коментар

Димитър Дулички
29.05.2018

Сезон 2017/18 ще бъде запомнен с класирането за финала на Шампионската лига и финиширането в топ 4 на Висшата лига. Мохамед Салах подобри рекорда за най-много голове в рамките на един сезон в първенството на Англия, а Джеймс Милнър подобри този за най-много асистенции в рамките на една кампания в Шампионската лига. Роберто Фирмино бе чудесен в ролята си на „фалшива деветка“, а Садио Мане отбеляза 20 попадения. Върджил ван Дайк внесе стабилност в защитата на отбора, а Андрю Робъртсън ще бъде запомнен с непримиримостта си и чудесните си центрирания. Кой обаче бе най-добър през изминалата кампания?

Нападението бе най-силното звено на Ливърпул през изминалия сезон

Претенденти

Мохамед Салах направи запомнящ се сезон. Отхвърлен от Челси преди време, той направи завръщане във Висшата лига с екипа на Ливърпул. Още с първите си участия с „червения“ екип, си пролича, че Салах е далеч по-подготвен за живота във Висшата лига в сравнение с времето, прекарано в Челси, където рядко получаваше шанс за изява. Египтянинът се адаптира много бързо към стила на игра на мърсисайдци, и започна да ниже гол след гол, играейки на любимата му позиция по дясното крило. Огромната скорост, с която разполага, и головият му нюх, доведоха до отбелязването на 42 гола и асистирането за още 13 такива. Това не остана незабелязано от феновете на отбора, които посветиха песен на бързоногото крило.

Роберто Фирмино бе едно от най-важните звена в тактиката на отбора. Бразилецът игра като централен нападател, но работата му в дефанзизен план бе изключително важна. Фирмино бе сред играчите на Ливърпул, които навъртяха най-голям километраж през сезона и често открадваше топката от противниците. Пресата на отбора започваше именно от него. Освен чудесната си работа в защита, кариоката бе отличен и в атакуващата фаза на играта, където помагаше и за изграждането на атаките. Боби, както феновете на отбора го наричат, реализира 27 попадения и направи 11 асистенции.

Садио Мане бе третата част от нападателното трио на Ливърпул. Преместен на левия фланг на атаката, Мане изпитваше проблеми да покаже най-доброто от себе си в началото на сезона, но в крайна сметка реализира 20 попадения (едно от които на финала на Шампионската лига) и направи 9 асистенции.

Андрю Робъртсън бе един от най-добрите играчи на Ливърпул през сезона. Дошъл от изпадналия Хъл Сити, с репутацията на играч, изпитващ проблеми в дефанзивен план, шотландецът направи запомнящ се сезон, в който бе неудържим на левия бек. Огромният прогрес в дефанзивен план и чудесните му включвания в атаките на отбора са причината да попадне сред претендентите за „Играч номер 1 на сезона“. Робъртсън започна сезона като резерва на Алберто Морено, но когато получи шанс за изява, се възползва максимално от него. Няма как да не споменем и невероятната енергия, с която този футболист разполага. На финала на Шампионската лига, в последните минути, именно той бе този, който продължаваше да пресира с пълна сила играчите на Реал Мадрид въпреки резултата. А що се отнася до центриранията му – те са най-добрите в състава на Ливърпул.
В рамките на сезона Анди се отчете с 1 попадение и 3 асистенции.

Други

Други играчи, които впечатлиха, бяха Върджил ван Дайк, Алекс Окслейд-Чеймбърлейн, Джорджиньо Вайналдум, Джеймс Милнър, Филипе Коутиньо и Трент Алекзандър-Арнолд.
Върджил ван Дайк спомогна за заздравяването на защитата на отбора. Рекордната покупка на Ливърпул впечатли със спокойствието и лидерските си качества. Върхът на неговия сезон бе победното му попадение срещу Евертън, в дебютния му мач с червената фланелка.
Алекс Окслейд-Чеймбърлейн бе посрещнат в Ливърпул със смесени чувства. Според едни надценяван, според други – бъдеща звезда, англичанинът изигра общо 42 двубоя, в които се разписа 5 пъти и направи 5 асистенции. Най-голямо впечатление направи голът му срещу Манчестър Сити в Шампионската лига.
Джорджиньо Вайналдум направи добър сезон, в който записа 50 участия, 2 попадения и 3 асистенции. Вайналдум не блестеше, но бе много полезен за отбора, който страдаше от липса на опции на резервната скамейка. Най-доброто от себе си Вайналдум показа в края на сезона, когато бе ключов играч в центъра на терена. Сезонът му ще бъде запомнен с гола срещу Рома, който практически класира Ливърпул на финал.
Джеймс Милнър подобри рекорда на Шампионската лига за най-много асистенции в рамките на един сезон. Англичанинът изигра 46 двубоя, в които отбеляза 1 попадение и направи 10 асистенции. Ветеранът отново бе неуморим в центъра на терена и бе важна фигура в края на сезона, когато записа участие във финала на Шампионската лига.
Филипе Коутиньо напусна Ливърпул през зимата, но направи силна първа половина на сезона. В рамките на 20 двубоя бразилецът отбеляза 12 попадения и подаде за още 7 такива.
Трент Алекзандър-Арнолд е последното откритие от школата на Ливърпул, която в последно време рядко създава играчи за първия отбор. Местното момче записа общо 33 участия през сезона, разписа се на 3 пъти и направи 2 асистенции. Най-впечатляващо бе участието му във финала на Шампионската лига, където се справи със звездното нападение на Реал.

Играч номер 1

В крайна сметка, моят избор за „Играч номер 1“ на сезона се спира върху Мохамед Салах. Освен че записа огромен брой голове и асистенции, „египетският крал“ бе изключително важна фигура за самочувствието на отбора. Всички видяхме какво се случи с Ливърпул, когато Салах напусна терена срещу Рома (първия двубой) и срещу Реал Мадрид. Скоростта и техниката му тормозеха всеки един противников защитник, а кулминацията на отличния му сезон бе счупването на рекорда за най-много голове във Висшата лига.

*статистики: Anfield-Online