2 съставки и ще имате реколта като за цяло село, ще се чудите какво да правите с толкова домати

1
147
Добави коментар

Вкуса и качеството на доматите зависят от съотношението между захари и киселини.

Колкото по-малко киселини и повече захари съдържат, толкова по-вкусни са те. Повечето киселини се намират в сока около семената им, следователно, най-вкусните домати са най-плътните и с най-малко семена. Ето и кои са тайните за отглеждане на добра реколта от домати в домашни условия.

Много светлина – засадете доматите там, където ще получават доста светлина и където са защитени от студени ветрове.

Правилното поливане – влажността на почвата при доматите трябва да бъде висока. За най-добри резултати може да не ги поливате толкова често, но изобилно. Преполиването не е желателно – излишната влага ще доведе до воднисти домати.

Топла вода – избягвайте поливането със студена вода, най-вече когато температурата на въздуха е много висока. Използвайте престояла на слънце вода, като в нея може да добавите малко естествена тор (компост).

Сол и пепел – за “сладост” опитните градинари препоръчват плодните растения да се подхранят с малко сол и пепел (1 супена лъжица сол и 1 чаена чаша пепел на 10 литра вода). Изсипете само 1/2 литър от този разтвор под всяко растение. За същата цел може да използвате и малко морска вода.

Пълно узряване – доматите е необходимо да узреят неоткъснати. Колкото по-дълго време са на растението, толкова повече хранителни вещества получават от него. Затова ги изчакайте да узреят напълно, преди да ги откъснете.

Надяваме се, че тази информация ще бъде от полза за всички градинари. И не забравяйте да я споделите с приятелите си!

loading…