Бойко Борисов се срещна с Владимир Путин в Кремъл :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
214
Добави коментар

Кадър БНТ

В Кремъл започна срещата на премиера Бойко Борисов с президента на руската федерация Владимир Путин.

В началото на разговора българският премиер благодари за възможността да посети Кремъл и подчерта, че това е трета среща помежду им. Сътрудничеството между България и Русия в икономиката, енергетиката, туризма и борбата срещу тероризма са основни теми в разговора по думите на Бойко Борисов и Владимир Путин.

„Сърдечно ви приветствам. Радвам се, че след дълга пауза приехте нашата покана. Наскоро се срещнахме с президента. Надявам се нашата среща сега да създаде добри условия за развитие на нашите отношения“, каза Владимир Путин.

 „И аз благодаря за възможността след толкова години да посетим Кремъл. Това ни е трета среща, първата беше в ДАНС, после в София и сега тук. Аз благодаря, че сме имали възможност през всичките тези години по телефона да обменяме мисли и разбира се, сега по някои от темите може да имаме и напредък, можем и да обменим мисли по положението, което е в света и особено на Западните Балкани, това, което правим сега. Русия винаги е имала своето голямо влияние и сред хората, и религиозно. Така че е хубаво Вие да знаете всичко, което правим с колегите в Европа по развитието, не само на инфраструктурата, за дигиталната, жп линии, магистрали, но и газовата инфраструктура. В сферата на сигурността – борбата с тероризма, работим много добре с вашите служби и в сферата на туризма, и в сферата на селското стопанство бихме могли доста по-добре да работим. Ще ги обсъдим. И не на последно място за Вашите медии да пожелаем успех на Световното първенство. След 10-15 дни светът ще е футбол, столица ще му е Русия“, заяви Бойко Борисов.

По -рано днес с премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев и Бойко Борисов обсъдиха задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, туризма и транспорта.

Дмитрий Медведев подчерта, че в последните години партньорството между двете страни се активизира. Според руският премиер сега може да се обсъждат отделни параметри от търговско-икономическо сътрудничество. Българският премиер посочи, че приоритетните теми в отношенията между България и Русия остават борбата с тероризма и сигурността, икономиката, туризмът и енергетиката.

„Светът действително е едно много тежко място с неспирните конфликти. Ние и Европа сме много потърпевши от мигрантската вълна“, заяви Борисов.

На срещата присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова, които са в официалната делегация, водена от премиера Бойко Борисов в Москва.