Първият създаден изцяло в България сателит е изведен в Космоса

1
188
Добави коментар

Снимка: ЕндуроСат

Първият създаден изцяло в България сателит вече е в Космоса, съобщи БНА. „ЕндуроСат Едно“ е излетял към Международната Космическа Станция на 21 май и сега е на борда ѝ в очакване да бъде пуснат в орбита.

Мисията на сателита е изцяло посветена на научни и образователни цели. Ще се използва за практическо обучение по сателитна комуникация, а радиолюбители от целия свят ще могат да се свързват с него.

Създателят на „ЕндуроСат „и програмата „Космичеки предизвикателства“ Райчо Райчев отбелязва, че проектът е започнал от нулата. „Това е космически кораб, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост. Асемблирането на сателита е направено в България“, уточнява той пред БНТ.

Сателитът е с размери 10 на 10 на 10 сантиметра и е бил част от пратка от 3300 кг оборудване и провизии, доставени на Международната космическа станция. Спътникът ще лети с близо 30 000 км в час, ще обикаля Земята 16 пъти на денонощи, разполага с автономна система за навигация и контрол в орбита и ще бъде следен денонощно от команден център в София. Всеки радиолюбител ще може да засича съобщенията на сателита и да получава телеметрични данни от него.