Как да вкарам сайта си в Google news – ръководство!

4
319
Добави коментар
seoslav
seoslav

В тази статия ще научиш:

Какви сайтове могат да кандидатстват за Google news?Какво съдържание не се приема от Google news?Как да увеличите шанса да ви приемат в Новините на Google?Технически специфики на кандидатстването за Google news.Как да кандидатствате със сайта си за Google news?Кои български сайтове са в Google news – списък.

Google news е едно чудесно средство за по-голям релевантен трафик към вашия уеб сайт, както и за създаване на доверие и изграждане на силен медиен бранд.

Ако имате новинарски сайт и той е част от Гугъл Новини, то е много вероятно това, което се търси през деня и сте писали за него, да се появи преди всички останали резултати в търсачката и то по различен, интересен и цветен начин.

Преимуществата на Google News са безспорни – всички искат да са там, но малцина успяват. В тази статия ще ви дадем насоки за това, как силно да увеличите шанса си да вкарате сайта си за приемане в Гугъл новини. Ще ви покажем и кои са всички български сайтове, успели заслужено да попаднат в този така желан списък.

Но преди това е много важно да уточним…

Какви сайтове могат да кандидатстват за Гугъл Новини?

Както съвсем лесно се разбира, тук става дума за новини, но и не само.

Ако имате интересен блог, който отразява мнения, анализи, гледни точки и други, също има възможност да мине успешно проверката.

Но като цяло, нека да става дума за новини и последните събития. Гугъл непрекъснато добавят нови категорийни теми, (labels), за да помогнат на потребителите да разберат и да изберат съдържанието, което искат да четат. В момента, това са темите, които ако присъстват и във вашето съдържание, има шанс да попаднете в Google News:

Изкуство, Бизнес, Образование, Развлечение, Водещи заглавия, Здраве, Хумор, Ред и законност, Начин на живот/Свободно време, Мултимедия, Редакционен коментар, Друго, Политика, Религия, Сатира, Наука/Околна среда, Спорт и игри, Технологии, Любопитни новини.

Според условията за издатели, Гугъл Новини към момента приемат сайтове, в които има съдържание, отговарящо на един от следните типове:

Прес релийзиМненияСъдържание за потребителите (новини)БлогСатираПроверка на факти

По принцип не се приемат сайтове, които имат следното съдържание:

„Как да“ публикацииПолезни съветиПубликации за работаЛистинги за недвижими имотиСтрого информационно съдържание, като прогнози за времето, данни за валути, форекс търговия и т.н. За съжаление, има много интересни и стойностни сайтове като Lifehack.bg, Epis.bg и много други, които предлагат наистина полезна информация, но Гугъл Новини са решили да не ги приемат. Все пак са си оставили вратичка, като са написали в правилата си, че „Принципно не приемат такива и такива сайтове“… Ето какво можете да направите, за да увеличите шанса на вашия уеб сайт, да попадне в Гугъл Новини Споделяйте оригинално, интересно и навременно съдържание.

Оригиналността, уникалността и силната и ясна релевантност към темата са важни фактори за включването в индекса на Google News. Уверете се, че сте включили в сайта ви код, указващ датата на публикациите, както и код, показващ кой е авторът на съответния материал. Пишете новини. Google News не е маркетингова услуга.

Не споделяйте статии, създадени основно за популяризиране на продукт или услуга, или за продажба на връзки. Ако сайтът ви публикува подобно съдържание или някакво друго, на което Гугъл не би се зарадвал, можете да го отделите от останалото или да ограничете достъпа на GoogleBot чрез robots.txt файла.

Бъдете отговорни и открити.

Потребителите са категорични, че харесват да четат новини, на които съвсем ясно е указано кой е авторът и има информация за него. Добре е да има ясно достъпни данни за контакт с редакционния екип, като имейл, физически адрес и телефонни номера.

Не представяйте погрешно себе си или целта си.

Сайтовете, включени в Google Новини, не трябва да представляват и/или да съдържат невярно съдържание, или да крият информация за собствеността, или каквато и да било друга координирана дейност, за да заблудят или излъжат потребителите.

Рекламните формати на страниците ви не могат да надвишават съдържанието ви.

Направете сайта си лесен за ползване и спазвайте добрите практики за техническо seo (онсайт оптимизация).

Сайтът ви трябва да се зарежда бързо, да е удобен за мобилни устройства, да изглежда приятно, структурата да е лесна, ясна и правилно подредена.

Важно е също рядко да използва пренасочвания на URL адреси и да избягва всякакви действия, целящи да измамят потребителите.

Бележка: Google News също може да премахва сайтове, участващи в други подвеждащи практики, които не са изброени в тези указания.

Някои технически спецификации на Google News

Google Новини използва алгоритъм за автоматично обхождане на новинарски сайтове. За да му помогнете да определи кои от вашите уеб страници са подходящи, уверете се, че сайтът ви спазва техническите им указания.

URL адрес на публикацията. Трябва да е уникален и перманентен.Хипервръзки в публикациите. Когато Гугълбота сканира вашия сайт, той търси HTML връзки с анкър текст, които съдържат поне една дума. Краулерът не може да обходи JavaScript, графични връзки или линкове в рамки (frames).Формат на публикацията. Ботът на Google News не може да обходи PDF файлове или други формати, различни от HTML.Robots.txt файл или мета тагове. За да може вашето съдържание да бъде включено в Google Новини, потребителските агенти Googlebot и Googlebot-news трябва да могат да обхождат и индексират вашия сайт.Мултимедийно съдържание. На 10.05.2018 г. Google официално анонсира някои промени в news секцията и каза че в близките няколко дни ще започнем да виждаме промените, като новата версия ще включва и приложението Newsstand. До сега в Новините на Гугъл не можеше да се включват аудиофайлове или мултимедийно съдържание. Но вече с приложението For You, ще можете да персонализирате всякакъв тип новини, който искате да видите, включително видеа и мултимедия.

Промените ще имат за цел, да се съберат на едно място всички начини за взаимодействие с новини от услугите на Гугъл, както и едно добро потребителско преживяване. Ако сайта ви е бил част от Google News, то неговите публикации ще продължават да се показват в потока. Не е задължително, но те препоръчват да изпратите Sitemap за новини на Google чрез Search Console, след като сайтът ви бъде прегледан и одобрен от екипа им.

Как да кандидатствате за приемане в Гугъл Новини?

Ако сайтът ви е в съответствие с общите условия, техническите указания за индекси на новини и указанията за уеб администратори, тогава сте готови да кандидатствате за включване в Центъра за издатели на Google Новини!

Отворете тази страница: https://news.google.com/publisher#p:id.Верифицирайте собствеността на вашия уеб сайт, чрез Сърч Конзолата.Кликнете на „Заявка за включване в индекса на Google Новини„.Въведете подробностите за сайта си, включително URL адресите и темите (етикетите) на разделите за новини, и кликнете върху Изпращане.Обикновено отнема между 1 до 3 седмици, но в България приемът става доста по-бързо, буквално за 2-3 дни.

След като заявката ви за включване бъде изпратена, ще бъде показано „заявление за включване“, а сайтът ви ще бъде прегледан от екипа на Google News.

Собствениците на сайтове могат да проверят Центъра за издатели, за да виждат актуализации на заявките за включване.

Ако сайтът ви е приет, той ще бъде включен под „Новини“. Ако бъде отхвърлен, там ще има надпис „Прегледът е завършен: сайтът е отхвърлен„.

Кои са българските представители в Гугъл Новините?

Разделили сме ги на няколко категории и сме ги подредили по азбучен ред:

Бизнес и икономика

banker.bgcapital.bginvestor.bgmanager.bgmoney.bgfinancebg.comeconomic.bgpariteni.bg

Лайфстайл и забава:

avtora.comcinefish.bgeva.bglifestyle.bgrozali.comsignal.bgslusham.comteenproblem.nettialoto.bg

Телевизионни медии

bgonair.bgbloombergtv.bgbtvnovinite.bgkanal3.bgnews.bnt.bgnova.bg

Спорт и игри

focus-sport.netgong.bggol.bgnovsport.comsporta.bgsportal.bgtopsport.bg

Регионални

burgasinfo.comdobrichonline.come-svilengrad.comhaskovo.netkazanlak.comkompasbg.commarica.bgplovdiv24.bgstolica.bgstruma.comtopnovini.bgutroruse.com

Други

autoclub.bgauto-press.netfermer.bgkafene.bg

Общи

24chasa.bgactualno.comblitz.bgbta.bgcross.bgdariknews.bgdir.bgdnevnik.bgdnes.bgduma.bgecon.bgexpert.bgfakti.bgfocus-news.netfrognews.bgmediapool.bgmonitor.bgnews.bgnews359.bgnovini.bgoffnews.bgsegabg.comstandartnews.comtrud.bgvesti.bgwebcafe.bg

Регионални

burgasinfo.comdobrichonline.come-svilengrad.comhaskovo.netkazanlak.comkompasbg.commarica.bgplovdiv24.bgstolica.bgstruma.comtopnovini.bgutroruse.com

Технологии и наука

cio.bgcomputerworld.bgdigital.bgeconomic.bghicomm.bgkaldata.commobilebulgaria.comsmartnews.bgtechnews.bg

Както на много други места, тук също можете да подадете сигнал, ако сметнете, че някой от сайтовете не отговаря на правилата. Само не прекалявайте и не злоупотребявайте, Гугъл никак не обича подобни действия.

Успех с вашия новинарски уеб сайт!