Рециклирането на кенове ще е новото „голямо предизвикателство“ за бизнеса

3
240
Добави коментар
Admin09
Admin09

Разделното събиране и рециклирането на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета е новото голямо предизвикателство за бизнеса и организациите за оползотворяване на отпадъците. Това съобщи изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев по време на отчета за дейността на организацията за 2017 г. И представянето на новите цели за 2018 г.

Досега алуминят се събираше заедно с другите метални опаковки, но според новоприетите регламенти на Европейския съюз кеновете ще трябва да се събират и да се рециклира отделно. До момента такава цел не е била поставяна. Според пакета „Кръгова икономика“ новата цел е до 2030 г. страните-членки да събират и рециклират 85% от този вид опаковки.

Причината за тази борба конкретно с алуминия е големият ръст в потреблението на кенове за последните години в Европа. Ако не се отделя обаче, този материал пречи на рециклирането на другите метали в металургичните предприятия. Иначе той е лесно рециклируем като материал. „Това е огромно предизвикателство за бизнеса, на практика означава всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран. Ако не постигнем тези амбициозни цели, следват много строги санкции от страна на Европейската комисия, които ще плащаме ние като данъкоплатци“, обясни Бургуджиев.

Той обясни за „Дневник“, че Екопак ще се опита да постигне зададените нови европейски цели за кеновете чрез въвеждане на специални магнитни устройства по лентите за разделно събиране на отпадъците, които ще отделят механично алуминиевите отпадъци. Освен това от Екопак смятат да изкупуват алуминий от пунктовете за вторични суровини.

Срещу депозитната система

Запитан дали въвеждането на т.нар. депозитна система (машини в магазините, в които се връщат кенове срещу заплащане) би улеснила събирането на алуминий, Бургуджиев заяви, че Екопак е категорчино против тази система. Според него, депозитната система е несъвместима с въведената практика за разделно събиране на отпадъците в България и предразполага към злоупотреби.

Според него предложенията на ЕК за намаляване на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба, замяната на пластмасовите опаковки с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, ще доведат до значително намаляване замърсяването.

През септември Екопак ще открие в София нова вискотехнологична инсталация за сортиране само на пластмаса и хартия, която ще отделя алуминия механично. Тя ще се намира до гара Искър.

Капацитетът й за сортиране ще е 20 хил. тона годишно, а инвестицията за изграждането й възлиза на 1,2 млн. лв. Инсталацията ще може да отделя RDF, но отпадъкът няма да се изгаря в столицата, а в циментови заводи, където при темепература от 2000 градуса по Целзий, за се избегне замърсяване на въздуха. Там ще бъде изграден и информационно-образователен център.

През 2017 г. „Екопак България“ е събрала и рециклирала 96 209, 96 т отпадъци от опаковки. Това е 61,25% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от МОСВ цел е била 60%.