Онсайт техническо SEO – пълен чек лист

3
164
Добави коментар
websitedesign
websitedesign

Преди да започна, искам да поясня нещо, което доста често се използва грешно. On-site и on-page са две различни неща. Първото е техническа оптимизация на ниво уеб сайт – код, структура, елементи, бързина. Второто е на ниво страница – заглавия, описания, H хединги, изображения, видеа, интерактивни елементи, форматиране.

Тази статия ще съдържа и двете, като всъщност онпейдж SEO е част от цялостната онсайт оптимизация.

Защо това е важно?

Отговорът е съвсем простичък. Първо, стабилната основа е от изключително значение, за да може да се гради нагоре и второ – добре направеното техническо seo е силен ранкинг фактор в момента, а най-вероятно ще остане така и за в бъдеще.

Ако сте забравили да обръщате внимание на техническата част, докато сте били заети с оцеляването си, след последните промени в алгоритмите на Google, едва ли бих ви подвел. За щастие, няма по-подходящо време от като настоящето, да проверите отново здравето на сайта си, да извършите SEO одит и да имплементирате всички добри SEO практики и изисквания в сайта си.

Този чек лист ще ви преведе през всички технически основи на SEO, които са ви необходими през 2018-та година.

Първи стъпки

1.Google Analytics – проследете трафика към уеб сайта си, получете информация за потребителите си и тяхното поведение.

2.Google Search Console – Измерете ефективността, представянето и грешките на сайта. Ако насочвате рекламите си към пазари в САЩ, може да искате да се регистрирате и в Bing Webmaster Tools.

3. Ако ползвате WordPress, този плъгин Yoast SEO, е задължителен.

4. Решете още в самото начало дали вашия уеб сайт ще се отваря с www или без. След като вземете решение, пренасочете другия вариант с 301 към този, който сте избрали.

5. Обърнете внимание на robots.txt файла. Ако до сега е имало някакви рестрикции, по-добре ги махнете.

User-agent: * Disallow: /

Това забранява достъпа на ботовете до целия сайт. Google не харесва да му отказвате достъп до определени части от сайта, но ако все пак го направите, то трябва да има много добро обяснение за това.

6. Сайтмап в XML формат. Задължителната карта на сайта, която е нещо като адресна книга за ботовете. За сайтове с ново съдържание е задължително сайтмапа да бъде динамичен, тоест често обновяващ се на определен период.

Големината на един сайтмап не трябва да надвишава 10 мб или 50 000 урл-а. Тоест, за големи сайтове с много съдържание е добре да ги разделите, било то по години, по категории или по някакъв друг начин.

Не забравяйте да го добавите в Google Search Console.

7. Грешка 404. Почти никога не се обръща внимание на тази страница, а тя има голям потенциал. Такава грешка се появява, когато попаднете на страница, която я няма в уеб сайта, поради една или друга причина.

Най-малкото което можете да направите е поне да напишете 1-2 реда, да приложите някакъв елементарен дизайн и да дадете възможност на попадналите на такава страница потребители, да идат на началната страница или да ползват търсачката на сайта.

8. Проучване на ключовите думи. Изследването на ключовите думи е в основата на SEO.      Затова е важно изследването да е правилно. То е от изключително значение за всичко, което ви предстои. Можете да се възползвате от помощта на тези инструменти:

– Google AdWords Keyword Planner – Google Trends – Serpstat

Ако сбъркате с ключовите думи, всичко натам, което ще правите, няма да има особен смисъл.

Подобрете индексирането и възможността за обхождане

1. Идентифицирайте грешките в обхождането на сайта ви.Един от най-добрите начини да разберете дали сайтът ви има прекалено много дублирани URL адреси, неканонични и URL адреси, които съдържат метадата noindex, е да проверите състоянието на индекса.

За да направите това, ползвайте оператора на Google site:vashiasait.com в търсачката, използвайте любимия си софтуер за обхождане, или влезте в Google Search Console и кликнете върху Google Index > Състояние на индекса, за да видите отчета си.

В идеалния случай бихте искали общите индексирани страници да са възможно най-близо до общия брой страници.

Не забравяйте да прегледате и robots.txt файла и мета роботс тага за блокирани страници. Също така, можете да ползвате софтуер или услуга и да откриете бързо всички страници с noindex метатагове.

2. Правилни URL адреси. Има само 2 варианта за правилни урл адреси:

– къси, тоест vashiasait.com/ime-na-produkt/ или

– дълги (директорийна, дървовидна структура) – vashiasait.com/ime-na-kategoria/ime-na-podkategoria/ime-na-produkt/.

Адресите трябва да бъдат написани само с малки букви, може да има и цифри, като за разделител на думите се ползва средно тире. Желателно е всичко друго да се избягва.

Добре е да са описателни и да съдържат важната ключова дума или фраза. Нека да са колкото се може по-къси, например, до 60 символа.

Навсякъде по света има 2 добри варианта за предпочитан език:

– транслитерация, тоест тукашния език, транслитериран на латиница, или

– основния и официален език в държавата.

И двата варианта са правилни, но по-предпочитан в България е първия, заради това, че Гугъл не се справя добре с кодировката на кирилица и доста често излизат символи на шльокавица.

3. Breadcrumbs навигация (хлебни трохички). Тя е много полезна, както за потребителите, за да могат лесно да се ориентират къде точно се намират и как точно се стига до там, така и за ботовете. Хлебните трохички помагат и за вътрешното смислово налинкване на страниците, за да може ботовете по-лесно да се ориентират в темата и релевантността.

4. Подобрете вашия “бюджет за обхождане”. Ние наричаме броя на страниците в уеб сайта, които паяците на търсещите машини обхождат, за определен период от време “бюджет за обхождане”. Не е тайна, че Google напоследък изнемогва откъм ресурс и индексирането на страниците става все по-трудно и бавно.

За да видите приблизителния бюджета за обхождане, влезте в Google Search Console и кликнете върху Обхождане > Статистика за обхождане. За съжаление, намирането на разбивка по страници на статистическите данни за обхождане е малко по-трудно и изисква отделен инструмент.

Колкото по-силен е вашия сайт, толкова е по-вероятно да има по-голям бюджет и краулерите да го навестяват по-често. А силата на сайта се определя принципно от тези 4 характеристики – Авторитет на домейна (DA), Авторитет на страницата (PA). Можете тук да ги проверите: https://webdir.bg/domain-authority-checked. Тръст флоу (TF) и Цитейшън флоу (CF). За съжаление, за тяхната проверка няма безплатен инструмент, иначе можете да видите тези показатели тук: https://majestic.com.

Ако нямате почти никакъв бюджет за обхождане или нещо затруднява (или спира) паяците да навестяват вашите страниците, то е възможно те въобще да не се индексират, което значи, че няма и да се класират.

Ако нямате огромни сайтове с десетки или стотици хиляди страници и публикувате нова информация по-рядко, можете сами да извиквате бота и да “помолите” за индексиране.

Влезте във вашия сайт в Сърч конзолата на Гугъл > отидете на Обхождане > Извличане като Google

и горе в празното поленце пейстнете само урл адреса, който е след домейна ви.

През март месец тази година Google обяви Mobile First Index. Това значи, че мобилния индекс вече се ползва по подразбиране и е добре и вие да изберете Smartphone Googlebot да обходи определената страница. След това може да натиснете първия червен бутон Fetch.

Кликнете на бутона в дясно Заявка за индексация (Request indexing) и сте готови. Много скоро (възможно е и за няколко секунди), страницата ви ще бъде в индекса на Гугъл.

Има много проучвания, за това, кое влияе на краулинг бюджета и повечето показват едни и същи резултати:

– добрия и силен линк профил

– публикуване на ново съдържание

– колкото повече трафик, толкова повече бюджет

– скоростта на сървъра е много важна

– качество на страниците

Бюджета на обхождане влияе на скоростта на индексиране. Тоест, колкото по-голям бюджет има даден сайт, толкова по-бързо ще става индексирането на страниците.

Он-пейдж оптимизация

1. Заглавия. Тайтъл тага е силен ранкинг фактор, освен това е и силен фактор за привличане на потребители, или не, ако не е написан както трябва…

Добре е да има важната ключова дума за тази страница, както и някои други силни думи, които биха подтикнали читателите към любопитство или някакво друго действие.

Около 70 символа.

Подзаглавията е добре да допълват темата по семантичен начин и също да поддържат интереса и любопитството. Те може да бъдат и доста по-дълги.

2. Мета описание. До 255 символа, 170 за мобилни устройства. Вижда се под заглавието в търсачката. Би могло да допълва тайтъл тага или да няма нищо общо, но целите винаги са почти еднакви – да създадете желание на потребителите да кликнат на резултата и да се запознаят със съдържанието.

Пак е добре да съдържа важната ключова дума.

3. H хединги. Те са доста важни елементи на всяка страница, които помагат на смисловата и визуална структура, като по този начин улесняват потребителите и ботовете също. С HTML кодове H1 до H6 се маркират заглавията и подзаглавията.

4. Добро форматиране. Отново – силно важно, както за потребителите, така и за ботовете. Хората са станали много претенциозни относно това, което четат в интернет и рядко се доверяват. Но за да го направят, съдържанието ви, в никакъв случай, не бива да изглежда така.

Възползвайте се от всички възможности на форматирането – кратки пасажи, болд, курсив, различни шрифтове, цветове, изображения, видеа, интерактивни елементи, правописни и пунктуационни норми.

5. Силно съдържание. То продължава и винаги ще играе много важна роля и като фактор за добро ранкиране, така и за привличане и задържане на правилните потребители. Използвайте важната ключова дума в първия абзац. Нека стане ясно, за какво иде реч. В самото начало дайте обещание на читателите, което след това изпълнете. Никога не ги лъжете или заблуждавайте!Използвайте много синоними и подобни думи в текста. Избягвайте повторенията.

6. Оптимизирани изображения. Отдавна знаем, че бързината е критична важна за един уеб сайт. Едно от нещата, което създава големи проблеми по тази тема, са неоптимизираните снимки.Изображенията, които използвате, говорят много за съдържанието ви. За съжаление Google не се справя особено добре при четенето на изображения. Така че, попълвайте обмислено полето за алт тага на снимките. Той казва на бота, какво съдържа едно изображение.

Друго полезно е, да озаглавите снимката, така, че само от това Гугъл да разбере какво има на нея – помага и за цялостната картина, като стане дума за темата на страницата.Например, ако имате изображение, на което е показан Доналд Тръмп, то снимката може да се казва donald-trump.jpg.

И не на последно място, едно изображение трябва да бъде максимално малко, като размери, без да губи видимо от своето качество.

7. Вътрешни линкове. Това са хипер препратки, които ви пращат на друга страница от същия сайт. Помагат за доста неща. Обогатяват текста, като дават доста допълнителна информация за нещо, свързано с темата. Създава се смислово налинкване, което помага на ботовете да се ориентират в темите още по-добре. Показват на търсачките кои са най-важните страници от определен сайт (линквайте към тях). Указват коя ключова дума е важна за определена страница посредством анкър текстовете.

8. Външни линкове (линк билдинг). Правилното изграждане на линкове към вашия сайт е един от най-важните ранкинг фактори за Google все още. Най-важното, което трябва да запомните тук е сила, релевантност, натуралност и разнообразие.

Тоест, най-добрите връзки, който можете да получите към страница от вашия сайт са тези, които идват от силен и тематично подобен на вашия сайт и в най-добрия случай, да не идват от вас и вие да нямате нищо общо. Това, ще рече, че някой друг е поставил връзката, може би заради изключителното съдържание, което сте осигурили…

Счупени линкове, редиректи и дублажи

Това са все неща, които не е добре да са така и трябва да се оправят, ако искате сайта ви да има най-добрата, стабилна основа, която ще му позволи да разгърне максималния си потенциал.

И трите проблема влияят лошо на бюджета за обхождане, забавят страницата, водят до по-лошо потребителско преживяване и в крайна сметка могат да окажат силно, общо негативно влияние. Във ваш интерес е да ги коригирате възможно най-скоро.

1. Счупени линкове (грешка 404). Счупените вътрешни връзки са достатъчно лесни за отстраняване. Просто открийте страниците, на които имате такива линкове, които водят към несъществуващи вече страници и ги променете или просто премахнете линка.

Може да тествате с този инструмент.

Ако някъде, в чужд уеб сайт има хубава връзка, която води към вече несъществуваща страница във вашия сайт, тогава има 3 решения. Или да подготвите наново страница, която да прилича много на предишната по съдържание (трябва да е със същия урл адрес), или да я редиректнете с 301 към друга (съществуваща), или може да помолите администратора на сайта, да промени линка към друга страница от сайта ви, която също толкова добре, би паснала в случая.

2. Редиректи. Всяко едно пренасочване забавя отварянето на страницата. Наличието на много редиректи в ред, може да доведе до това, че ботовете на търсещите машини, да не могат да се ориентират и въобще да не обходят и индексират съдържанието.Ако няма много добра причина, избягвайте редиректите.

3. Дублажи. Тук ще упоменем освен вътрешното дублиране на текст по самите страници и дублирани мета данни. Например еднакви тайтъл или мета дескрипшън тагове. Google никак не ги харесва.

Ето за какво трябва да внимавате:

– Дублиран текст на различни страници или една и съща тема описана 2 пъти.

– Дублаж на целия сайт заради www/non www. Писах вече за това по-нагоре.

– Дублажи от страницирането. Този проблем се решава, като се сложат пагинационни релации next и prev. При странициране се среща често и дублирания на тайтъл и мета дескрипшън тага. Погрижете се и за това.

– Дублажи при филтри. Най-често се срещат при онлайн магазините, когато при определено сортиране, се образува нов URL адрес. Нещо такова aksesoari-za-vino?sort=p.price&order=DESC. Решава се лесно с каноникъл релации (rel= canonical) или се забраняват за индексиране.

– Дублажи от принт версия или RSS Feed. Оправя се отново с каноникъл и с релация alternate.

– Дублажи от index.php. Много често срещано е, дублира началната страница на сайта. оправя се лесно, с редирект 301 към началната, през .htaccess файла.

– Дублажи при мобилна версия на сайта. Това се получава само когато не са настроени както трябва редиректите.Дублажите на заглавните и описателните мета тагове можете да проверите от тук:

Сайт, удобен за мобилни устройства

Както вече споменах по-горе, наскоро Гугъл пусна Mobile First Index. Което значи, че ако сайтът ви не е оптимизиран за мобилни устройства, няма шанс да се класира много добре.

За щастие, лесно можете да видите мобилността на сайта си чрез теста на Google за мобилни устройства.

Бързина

Няма нужда да ви убеждавам колко е важна бързината. Тя е една от причините за високо класиране и силен потребителски тръст и UX фактор.

Неотдавнашно проучване на Google установи, че посетителите са три пъти по-склонни да напуснат страница с време за зареждане от 1 до 5 секунди, отколкото да затворят страница с време на зареждане от 1 до 3 секунди.

След преминаването по подразбиране на първия мобилен индекс, бързодействието на уеб сайтовете за мобилни устройства стана изключително важно. С този, вече добре познат инструмент на Google, можете да тествате вашия сайт, да разберете къде са му основните проблеми и да вземете мерки.

Микроданни

Това са HTML атрибути, които помагат на дадено съдържание, да се открои от останалото, като по този начин силно привлича потребителските действия. Силно повишават честотата на кликаемост върху страници от вашия сайт.

Запознайте се с микроданните тук schema.org и непременно се възползвайте от нейната сила.

Тук може би е момента да спомена и Опен Граф протокола, който е свързан с Facebook и вече е прилично странно, ако даден сайт не се възползва поне от основните настройки на OGP.

Ранк Брейн

Алгоритъмът позволява на Google да разбере кой е най-добрият резултат за заявката на потребителя въз основа на исторически данни. Ранк брейн се самообучава и е фокусиран върху качеството, насочено към крайния потребител, така че да оптимизира опита на аудиторията, която искате да дойде на уебсайта ви.

Един от най-силните ранкинг фактори в момента.

 

———–

Проучвания показват, че след извършването на основен одит на уеб сайт, 39% от специалистите се занимават първо с техническото SEO. Всъщност, както вече няколко пъти споменах, то е критично важно, защото ви дава основата, върху която да изградите всичко останало, но не забравяйте и за другите SEO елементи в процеса.

В края на краищата все още се нуждаете от голямо и много силно съдържание, имате нужда от изграждане на натурални линкове, и все още трябва да изградите силно присъствие в социалните мрежи.

Уверете се, че всички части от уеб сайта ви работят заедно, за да ви утвърдят като силен бранд във вашата ниша и да отворят всички врати за предстоящия ви професионален успех.