„Гласът на океана“ се надига днес в Бургас

3
267
Добави коментар
Admin09
Admin09

© Дневник

„Гласът за океана“ започва като инициатива през 2015 г. под формата на гражданска петиция, която да подчертае значимостта на океаните при решаването на проблемите свързани с климатичните промени.

Шест месеца преди началото на Парижката среща за климата организаторите на кампанията от международната организация „Сърфрайдърс“, събираха подкрепа за защита на морските води, които ни дават 50% от кислорода на земята, а целта им беше мерките срещу замърсяването, затоплянето и покачването на океаните да заемат централна роля в дебатите за мерки срещу промените в климата в сделката в Париж.

Три години по-късно от „Сърфрайдърс“ подемат нова вълна в кампанията си за океаните. Този път те привличат вниманието към дебата за чистота на моретата и океаните – най-вече от пластмаса за еднократна употреба, за да накарат европейските институции да включат тази тема в приоритетите си преди европейските избори през 2019г.

„Нека се вслушаме в океаните и моретата и да им върнем жеста, защот о70% от нашата планета е вода и тя ни дава изключително много,“ казват от организацията. Те приветстват строгите ограничения на пластмасови опаковки за еднократна употреба, одобрени от Европейската комисия в стратегия тази седмица, но настояват за пълната им забрана.

Кампанията им в защита на морета и океаните започва от големия български морски град Бургас днес и акциите им ще продължат в редица други европейски градове. Началото на инициативата съвпада с Европейски ден на морето, който се провежда в Бургас в момента.

За посланик на кампанията е избран носителят на 11 световни купи по плувен маратон и първият човек преплувал Ла Манша за по-малко от 7 часа, българинът Петър Стойчев.

Според нагласите на европейските граждани по време на кампанията от органиацията ще изведат приоритетите, на които да наблегнат европейските представители.

От българския клон на ‘Сърфрайдърс“ вече осем години почистват плажове по българското Черноморие. Зад тази кауза застават основно сърфисти, които се опитват да почистят „площадката, на която спортуват“. С почистванията си в началото на летния сезони по диви плажове те се опитват да говорят на хората за проблема с пластмасата и замърсяването на моретата.