Христо Ботев и Любен Каравелов „оживяват“ в навечерието на 2 юни

1
168
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес, 1 юни, в навечерието на 142-рата годишнина от гибелта на поета-революционер Христо Ботев, от 20:00 часа пред неговия паметник в Приморски парк ще бъде представен спектакълът “Жив си ти!” по текст на Цветан Стоянов. Режисьор е Христо Симеонов, който ще се превъплъти в ролята на Любен Каравелов, а в образа на Христо Ботев ще влезе актьорът Валери Еличов.

Това не е пиеса, а есе със заглавие “Втората част на разговора”, написано през 1964 година. Бургазлии ще видят един въображаем разговор между Любен Каравелов и Христо Ботев в нощта преди заминаването на четата. Тази неочаквана среща между двамата започва като обикновен разговор, прераства в спор и поражда споделени размисли за българите, робството, свободата, комплексите и митовете, смисъла на живота и смъртта.

Програмата за отбелязване Деня на загиналите за свободата на България и годишнината от гибелта на поета-революционер ще продължи в съботния ден, 2 юни, когато от 12:00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва от бургаското православно духовенство. След това ще се състои тържествен ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя при паметника на Христо Ботев в Морската градина.