Италия ще връща у дома всички имигранти

1
238
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Джузепе Конте встъпи в длъжност като министър-председател на Италия, след като сключеното в последния момент коалиционно споразумение от миналия месец приключи политическата безизходица и избегна предсрочните избори в третата по големина икономика на Еврозоната – информира Corriere dells Sera.

Политическият хаос, обзел Италия през последните седмици се върти около въпроса, дали правителството, което се закле в петък , водено от абсолютно неизвестния премиер Джузепе Конте ще спазва строгата фискална политика, която Брюксел очаква от него.

Конте ще води правителство, създадено от министри след 88 дни на трудни коалиционни преговори е съставено от представители на несистемната партия „Движение пет звезди“ и от крайнодясната „Лига“, като тази коалиция предизвиква притеснения в Брюксел. От 18-те министри 9 са от „Пет звезди“, 6 от „Северна лига“ и 3 експерти, жените са 5. 
 

Новият министър на икономиката на Италия Джовани Триа заяви, че нито една от партиите в страната не иска да напуска еврозоната, както и той лично – коментира Repubblica.

„В Италия няма политическа сила, която да иска напускането на еврото“, заяви Триа скоро след като встъпи в длъжност. „Никога не съм и казвал, че искаме да напуснем еврото. В Европа има дискусии и реформи и тези дискусии се провеждат и в Италия“, допълни той.

Триа бе поставен на поста, след като върху предложения за министър на икономиката евроскептик Паоло Савона бе наложено вето от президента заради критичната му гледна точка към общата валута. 

 

 

Джовани Триа и другият спорен министър в кабинета – Паоло Савона – настояват Германия да бъде принудена да напусне Еврозоната. Паоло Савона е описван като „самоубийствено антигермански настроен“ от бившия финансов министър Игнацио Виско. 

Новият министър по проблемите на ЕС Савона някога е казвал, че не е нужно Италия да напуска еврозоната, за да се справи с икономическите си проблеми, достатъчно е това да направи Германия. Германия трябва да се откаже от еврото, защото растежа на икономиката й не е съпоставим с фиксирания обменен курс, върху който е изградена Еврозоната“

Джовани Триа казва в своя статия, че „Германският икономически растеж показва, че монетарната експанзия без политика на икономическа конвергенция между различните страни подхранва дисбалансите и ни поставя в конфликт с останалите страни по света“.

Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини обяви, че една от първите цели на популисткото правителство ще бъде да „ги изпрати у дома“ (нелегалните имигранти – бел. ред.), показвайки,че има намерение да спази обещанието, дадено по време на предизборната кампания да реши проблема със стотиците хиляди незаконни имигранти.

Матео Салвини
–––––––

Поемането на важния и влиятелен пост на вътрешен министър от лидера на Лигата Матео Салвини, който отговаря за вътрешната сигурност, гражданските права, имиграцията и даването на убежище, както и провеждането на изборите може да предизвика драматични промени.

„Отворени врати за добрите хора и еднопосочен билет за тези, които идват в Италия да създават безредици и очакват някой да се грижи за тях. „Да ги изпратим у дома“ ще бъде наш топ приоритет“, казва Салвини.