Марин льо Пен смени името на партията

1
239
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ФРАНЦИЯ
Марин льо Пен смени името на партията
Общо 80.81% от членовете на партията гласуваха за новото име „Национално обединение“

02 Юни 2018 11:53
0

принтирай

|

текст

Френската националистическа партия “Национален фронт“, водена от Марин льо Пен, промени името си на “Национално обединение“ (Rassemblement national) – съобщи Le Monde.

Целта на промяната е избирателите да се отърсят от представата за партията като бранд, асоцииран с расизъм и антисемитизъм и опит да се търя съюзи и коалиции с други партии.

Говорейки на партийно събрание в Лион лидерът Марин льо Пен се опита в пламенна реч да обедини отноно редовете на партията след съкрушителната загуба на последните президентски избори.

Льо Пен каза, че това решение ще даде на партията нов импулс и поставя ударението върху търсене на съюзници за създаване на коалиция.

„Затваряме една глава от историята на нашето движение и отваряме нова, по-добра, която няма да е толкова славна“ – каза каза Льо Пен.

Общо 80.81% от членовете на партията гласуваха за новото име, а Марин льо Пен нарече гласуването „исторически момент“.

Основателят на партията Жан-Мари льо Пен, който е неин баща, нарече преименуване на партията „предателство“.  Жан-Мари льо Пен предаде лидерската позиция в партия на своята дъщеря през 2011 година. Четири години по-късно той бе изключен от формацията заради коментари в защита нацисткия режим. От този момент двамата са в постоянен скандал.