Демократическата партия печели изборите в Словения

1
140
Добави коментар

На втора позиция излизат лявоцентристите. Нито една политическа сила не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство.

Дясната консервативна и антиимигрантска Словенска демократическа партия печели парламентарните избори в Словения с почти 25% от гласовете. Капманията на лидера ѝ Янез Янша премина под знака на темата за мигрантите. Такива бяха и първите му думи в изборната нощ:

„Тези, които се оплакват, че Словения не показва солидарност, не виждат разликата между бежанци и нелегални имигранти. Че има разлика между хората, бягащи от смъртта и политически преследвания и онези, които искат да се възползват от Европа. Ясно заявихме позицията си на европейските си партньори по време на мигрантската вълна – европейската политика трябва да е насочена към по-добър живот у дома, за да не идват тези хора тук“, казва Янез Янша, лидер на Словенската демократическа партия.

Подкрепата за Янша обаче не е достатъчна, за да състави сам правителство. На втора позиция е лявоцентриската „Листа на Марян Шарец“ с 12,7% от гласовете. Към момента обаче лидерът ѝ е категоричен, че няма да се коалира с десните.

На трето място след парламентарния вот са Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център на досегашния премиер Миро Церар с 9,7 на сто. Активността на избирателите е била 52 на сто – приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.